eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vécé nélkül maradt az űrállomás legénysége

Elromlott a Nemzetközi Űrállomás egyetlen vécéje, a legénység így még sóvárabban várja a Discovery űrsikló hétfőre tervezett érkezését.

A segítség persze nem vízvezeték-szerelőkből áll majd, hanem csupán szerszámokból. A Nemzetközi Űrállomáson ugyanis a meglévő eszközökkel nem sikerült megjavítania a személyzetnek a 7 éves orosz vécét.

Az illemhely már a múlt hét óta "gyengélkedik", de szerencsére csak a folyó ügyek elintézéséért felelős része. A készülék korábban is elromlott már egyszer, de nem ilyen hosszú időre.

A legnagyobb gondot a vécéjavító-szerszámok felfuvarozása jelenti. A Discovery rakományát már nagyon gondosan "kigrammozták", és elhelyezését is optimálisan kiegyensúlyozták, így nem könnyű helyet szorítani a szerszámoknak.

Orosz részről tanácstalanok a hibát illetően.

Az űrállomás legénysége azért nincs teljesen piszoár nélkül: a Szojuzba járnak át, mármint a Földre visszajuttatandó űrkabinba. Csakhogy a végtelen űrön kívül mindennek van határa, a Szojuz vécéjének tároló- és feldolgozó kapacitása is véges.

A legénység így szükség szülte vészvécével próbálkozik: egy műanyagzsákszerű gyűjtőtartályt rögzítettek a lerobbant vécéhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×