eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Nyomtasson önarcképes bankjegyet a nemzeti bankban!

Nyílt napokat tart hétvégén a Magyar Nemzeti Bank, a látogatók a műemlék épület olyan részeit is megtekinthetik, amelyek máskor el vannak zárva a külvilágtól.

A jegybank szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Budapest belvárosában, a Szabadság téren lévő Magyar Nemzeti Bank az ország egyik olyan műemlék épülete, amely csak nagyon ritkán nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, 2004 óta ugyanakkor évente két hétvégén reggel 10 órától délután 5-ig nemcsak a látogatóközpontot, hanem magát az épületet is meg lehet nézni.

A látogatók megnézhetik azt a tanácstermet, ahol a Monetáris Tanács szokott ülésezni, benézhetnek a jegybankelnök szobájába, gyönyörködhetnek az épület díszeiben, a Róth Miksa alkotta üvegablakokban, az ornamentikákban - tette hozzá Iglódi-Csató Judit. Hétvégén nyitva lesz az az érmebolt is, ahol különleges érméket lehet vásárolni.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy bárki nyomtathat önarcképes bankjegyet, avagy fabatkát, ha körbesétál a kiállításon, megfigyeli a tárolók tartalmát, és helyesen válaszol a feltett kérdésekre.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×