eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nem engedik beoltani a gyerekeket, mert impotenciától tartanak

Nem oltattak be százhatvanezer gyereket paralízis ellen Pakisztánban, mert olyan pletykák kaptak szárnya, hogy a vakcina impotenciát okoz - közölték egészségügyi szakemberek.

A gyerekek szülei attól féltek, hogy az oltóanyag egy amerikai összeesküvés eszköze, amellyel meddővé akarják tenni az új generációt.

Pakisztán az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint egyébként az egyike annak a négy országnak (ide tartozik még Afganisztán, India és Nigéria), amelyek forrásai a gyermekbénulás vírusának.

A WHO korábban évi 196 millió dollárt (csaknem 39 milliárd forintot) költött egy, a bénulás elleni kampányra az országban.

Az elmúlt évben 39 paralízises megbetegedést jelentettek Pakisztánból, míg világszerte összesen 1.902-en betegedtek meg.

Vallási vezetők szítanak ellene

A gyerekek beoltatásának fő ellenzői állítólag a helyi vallási vezetők, akik illegális rádióállomásokat tartanak fenn sok törzsi területen.

Egyikük azzal beszélte tele a helyiek fejét, hogy a vakcina valójában a zsidók és a keresztények összeesküvésének eszköze, amellyel meg akarják akadályozni, hogy emelkedjen a muzulmánok száma a világban.

Az oltóanyagról elterjedt ugyanis, hogy ösztrogént tartalmaz, vagyis hatással lehet a fiúgyermekek későbbi nemzőképességére. A híresztelést laboratóriumi vizsgálatokkal cáfolták.

A vakcina egyébként sok helyre el sem jut Pakisztánban: néha logisztikai problémák miatt nem sikerül elszállítani a célterületre, de olyan is előfordult már, hogy az oltásra készülő orvosi csapatot egyszerűen megverték a helyiek.

A WHO kampánya azonban annak ellenére sikeres, hogy valószínűleg nem tudják majd teljesen megszüntetni a gyermekbénulást, az ilyen betegek száma azonban 1988 óta 350 ezerről alig több mint 1.900-ra csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×