eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb titkok a dzsungelből meztelenül előkerült nőről

Új információk láttak napvilágot a titokzatos kambodzsai nőről, aki eltűnése után 18 évvel került elő az őserdőből. A nő kezd beilleszkedni volt családjába, de továbbra is sok a bizonytalanság korábbi sorsa felől.

A nőt január 14-én fogták el favágók Kambodzsa északkeleti Rattanakiri tartományában. Az egyik munkás arra figyelt fel, hogy valaki ellopta az ételét, ezért legközelebb kifigyelte az elkövetőt, és néhány társával elcsípte a négykézláb közlekedő, koszos, gubancos hajú, egyetlen emberi nyelvet sem ismerő nőt.

A nő mellett láttak egy szintén meztelen férfit is, akinek egy kard volt a kezében, és akinek nagy, fényes szemétől a favágók megijedtek, így a nővel ellentétben neki sikerült megszöknie.

Miután hallott az esetről, egy közelben lakó rendőr, Sar Yo megnézte a nőt, és legnagyobb megdöbbenésére felfedezte benne 18 évvel ezelőtt eltűnt lányát, Rocham Phoeung-et. Az árulkodó jel egy késtől származó sebhely volt.

(Az esetről szóló első híradás óta megváltozott a szereplők neveinek írásmódja. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a források egy része a Kambodzsában hivatalosnak számító khmer nyelven, másik része viszont az ország északkeleti részét benépesítő phnong nép nyelvén írja le a neveket.)

A férfi kislánya bivalyokat legeltetett 1989-ben, amikor eltűnt, Sar Yo azóta azt hitte, hogy vadállatok ölték meg. A nő az eltelt közel 20 év alatt teljesen elvadult, kezdetben nem akart ruhát felvenni, megtámadta azt, aki túl közel ment hozzá, és megpróbált visszaszökni az őserdőbe.

Mivel beszélni nem tud - csak morgó és sikító hangokat ad ki -, legfeljebb jelekkel tud kommunikálni, például a hasára teszi a kezét, ha éhes.A szülőfalujába visszakerült 28 éves nő számára még sok minden furcsa. Például teljesen megrémült, és kirohant a szobából, amikor ujja forró vízhez ért.

"Hazatérése" óta vagy a család DVD-it nézi, vagy üveges szemmel bámul maga elé. Külseje azonban már nem sokban különbözik a helyiekétől, miután megfürdették, rövidebbre nyírták a haját, és felöltöztették.

A történetben azonban jelenleg is sok a megválaszolatlan kérdés. Nem tudni, mi történt a nő lánytestvérével, aki vele együtt tűnt el 1989-ben. Senki nem tud semmi biztosat az erdőbe visszamenekült férfiról, aki sok helyi szerint egy szellem.

Mivel a kambodzsai rendőrség ugyanúgy tart a szellemektől, mint az átlag kambodzsaiak, ezért visszautasították, hogy az őserdőbe menjenek a férfi felkutatására.

A rendőrök azt tervezik, hogy a nőt kórházba küldik, és vérvizsgálatot végeznek annak kiderítésére, hogy valóban Sar Yo lányáról van-e szó.

Vannak olyan vélemények is, hogy Rocham Phoeung-et sokáig megkötözve tartották, mert a bal csuklója felett vastag forradásnyom látszik. Egyesek szerint ez annak a jelen, hogy a nőt rabszolgaként tartották az őserdőben.

A Times megjegyzi, hogy Kambodzsában a vörös khmerek rémuralma, majd a polgárháború elől sokan menekültek az őserdőbe, 2004-ben például húsz évi bujdosás után jött elő egy csoport.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×