eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Több ezer gyereknél nem veszik észre a tejallergiát

Mintegy 50 ezer csecsemőnél jelentkeznek a tejallergia tünetei Nagy-Britanniában, többségüknél azonban félrediagnosztizálják a problémát, és így - megfelelő kezelés hiányában - sok gyerek szükségtelenül szenved - állítja egy brit jelentés.

A felmérés során megkérdezett 500 egészségügyi szakember szerint kollégáik 78 százaléka nem tudja megfelelően azonosítani a tejallergiát, tüneteit összetévesztik más, hasmenéssel járó betegségekkel, fertőzésekkel.

Vannak olyan három hónaposnál fiatalabb csecsemők, akiknek reflux (a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe) elleni gyógyszereket adnak, pedig egészen egyszerűen csak a tehéntej-származékokat kellene teljesen kivenni az étrendjükből.

A tehéntejre való érzékenység az egyik leggyakoribb ételallergia a csecsemők és kisgyerekek között, 2-3 százalékuknál alakul ki. Bár elméletileg 1 éves kor előtt nem is volna szabad tehéntejet adni a gyerekeknek, a legelterjedtebb tápszerekben megtalálhatóak a tejfehérjék.

Öt európai és egy ausztrál szakértő most útmutatót dolgozott ki orvosok számára, a tejallergia diagnosztizálásának elősegítésére.

Az allergia azonosítása azonban csak az első lépés: az Act Agaginst Allergy nevű allergiaellenes szervezet felmérése ugyanis kimutatta, hogy tíz orvosból hat nem megfelelően kezeli az allergiás gyerekeket, például szója-alapú tápszert javasol számukra, ami hosszú távon negatívan befolyásolhatja a nemzőképességet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×