eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A vörös hús rákot okoz?

Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik napi rendszerességgel fogyasztanak vörös húst, kétszer nagyobb eséllyel fejlődik ki a mellrák, mint a többieknél. Napi másfél adag már veszélyes lehet.

A tanulmányt publikáló tudósok több mint 90 ezer nőt vizsgáltak egy évtizeden keresztül és azt állapították meg, hogy azoknál, akik húsban gazdag étkezést folytatnak, jóval nagyobb eséllyel alakul ki a hormonálisan reaktív mellrák, amely az összes ilyen típusú betegség több mint felét adja.

A Harvard Orvosi Intézetének tudósai szerint a jelenségért az állattenyésztésben használt szintetikus hormonok felelősök. Az orvosok 1991-től 2003-ig folyamatosan vizsgáltak még a klimax előtt álló, nem rákos nőket, akik átlagéletkora a kísérlet kezdetén 36 év volt.

Rendszeres vizsgálat

A hölgyeket arra kérték, hogy rendszeresen töltsenek ki olyan kérdőíveket, melyek arra voltak kíváncsiak, hogy a felsorolt 130 élelmiszerből melyiket milyen gyakran fogyasztják. Kétévente pedig arra is rákérdeztek, hogy kialakult-e náluk mellrák.

A kísérletben részt vevő nők közül 1021 lett daganatos beteg. Amikor vöröshús-fogyasztásuk alapján öt csoportba osztották őket, kiderült, hogy a legtöbb vörös húst evők voltak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Napi másfél adag

A tudósok szerint azon nők esetében, akik naponta több mint másfél adag vörös húst (bárányt, marhát vagy sertést) ettek, gyakorlatilag megduplázódott a mellrák kialakulásának esélye azokhoz képest, akik hetente háromszor, vagy ritkábban fogyasztottak vörös húst.

A szakemberek a jelenséget egyelőre nem tudják megmagyarázni, ugyanakkor tanulmányokban rámutatnak arra, hogy például az Egyesült Államokban az állatok fejlődését gyakran hormonnal segítik elő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×