eur:
394.26
usd:
364.41
bux:
73439.06
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap hajnali három órakor visszaállítják egy órával az órák mutatóit, és ezzel elkezdődik a téli időszámítás. A MÁV belföldi közlekedését, a Volán, illetve a Malév járatainak menetrendjét nem érinti az óraigazítás, a nemzetközi vonatok pedig Magyarországon várják be indulási idejüket.

Vasárnap hajnali három órakor egy órával (azaz hajnali két órára) kell visszaállítani az órákat, ezzel megkezdődik a téli időszámítás.

Nem módosul a vonatok menetrendje

A MÁV tájékoztatása szerint az óraigazítás miatt nem kell módosítani a vonatok menetrendjét, de vasárnap hajnalban a Dacia, illetve a Beograd nemzetközi gyors mindkét járata a határállomáson várja be a téli időszámítás szerinti indulási idejét.

A nemzetközi vonatok közül a Budapest-Bukarest-Budapest útvonalon közlekedő Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás-változás - közölte Kavalecz Imre szóvivő.

A belföldi vonatok közül vasárnap hajnalban csak egy-két vonat közlekedik. Azokat a személyvonatokat, amelyek menetrend szerint hajnali három óráig nem érkeznek meg a célállomásukra, az állomásokon már a téli időszámítás szerint indítják.

Az autóbuszokat nem érinti

Aignerné Alt Erika, a Volán Egyesülés menetrendi előadója közölte: az autóbuszjáratokat nem érinti az óraigazítás, mivel menetrend szerint nincs olyan belföldi, illetve nemzetközi járat, ami éjszaka két óra és három óra között közlekedik.

Harminc éve vezették be

A nyári és téli időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 0.3 százalékos energia-megtakarítás érhető el.

Az intézkedés támogatói a hosszabban tartó nappali világosságtól a közlekedés biztonságának fokozódását is remélték.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×