INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

Tíz százalékkal több nikotin a cigarettákban

Infostart

A dohányosok tüdejébe jutó átlagos nikotinmennyiség cigarettánként 10 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben az Egyesült Államokban. Így könnyebben kialakul a függőség, és nehezebb a leszokás is - állapítja meg egy állami megbízásból készült amerikai jelentés.

A Massachusetts állam által előírt rendszeres nikotinszint mérések eredményeit összegző jelentésből kiderül: az amerikai fiatalok között legnépszerűbb márkák, a Marlboro, a Newport és a Camel jelentősen nagyobb mennyiségű nikotint juttat ma a dohányzók tüdejébe, mint hat évvel ezelőtt.

A mentolos cigaretták között népszerű Kool márkával 20 százalékkal több nikotin jut a szervezetbe.

A jelentés szerint a nikotinszint azonban minden vizsgált márkánál emelkedett, átlagosan 10 százalékkal.

A vizsgált 197 cigarettamárka közül 166 esett a legmagasabb nikotintartományba. Ezek közül 59 "light", 14 pedig "ultra-light" cigaretta volt.

Az általános, szövetségi törvényben megkövetelt hivatalos teszteken a cigaretták jóval alacsonyabb nikotinszintet mutatnak.

A szakemberek szerint ez azért lehetséges, mert a standard gépi mérés nem veszi figyelembe a fogyasztói szokásokat, például azt, hogy a dohányzók általában nagyobb slukkokat szívnak, és ujjaikkal befogják a füstszűrőn található apró lyukak egy jelentős részét.

Massachusetts egyike annak a kevés államnak, amely saját előírásai szerint is tesztelteti a cigaretták nikotinszintjét, figyelembe véve a fogyasztói szokásokat.

A The New York Times megkereste a a Marlborot gyártó Phillip Morris USA-t, illetve a Camel és Kool márkatulajdonos Reynolds American-t, de egyik cég sem nyilatkozott.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018