eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tíz százalékkal több nikotin a cigarettákban

A dohányosok tüdejébe jutó átlagos nikotinmennyiség cigarettánként 10 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben az Egyesült Államokban. Így könnyebben kialakul a függőség, és nehezebb a leszokás is - állapítja meg egy állami megbízásból készült amerikai jelentés.

A Massachusetts állam által előírt rendszeres nikotinszint mérések eredményeit összegző jelentésből kiderül: az amerikai fiatalok között legnépszerűbb márkák, a Marlboro, a Newport és a Camel jelentősen nagyobb mennyiségű nikotint juttat ma a dohányzók tüdejébe, mint hat évvel ezelőtt.

A mentolos cigaretták között népszerű Kool márkával 20 százalékkal több nikotin jut a szervezetbe.

A jelentés szerint a nikotinszint azonban minden vizsgált márkánál emelkedett, átlagosan 10 százalékkal.

A vizsgált 197 cigarettamárka közül 166 esett a legmagasabb nikotintartományba. Ezek közül 59 "light", 14 pedig "ultra-light" cigaretta volt.

Az általános, szövetségi törvényben megkövetelt hivatalos teszteken a cigaretták jóval alacsonyabb nikotinszintet mutatnak.

A szakemberek szerint ez azért lehetséges, mert a standard gépi mérés nem veszi figyelembe a fogyasztói szokásokat, például azt, hogy a dohányzók általában nagyobb slukkokat szívnak, és ujjaikkal befogják a füstszűrőn található apró lyukak egy jelentős részét.

Massachusetts egyike annak a kevés államnak, amely saját előírásai szerint is tesztelteti a cigaretták nikotinszintjét, figyelembe véve a fogyasztói szokásokat.

A The New York Times megkereste a a Marlborot gyártó Phillip Morris USA-t, illetve a Camel és Kool márkatulajdonos Reynolds American-t, de egyik cég sem nyilatkozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×