eur:
394.82
usd:
371.32
bux:
65706
2024. április 16. kedd Csongor

A fitneszprogram, amely egy egész kisvárost lefogyasztott

A világon egyedülálló módon egy egész kisváros gyerekpopulációját sikerült lefogyasztania egy ausztrál egyetem speciális fitnesz programjának. Míg a kísérlet kezdetekor a Colac-ban élő gyerekek 27 százaléka volt túlsúlyos, addig ma átlagosan egy kilóval könnyebbek, és 3 centivel karcsúbbak, mint a korosztályuk számára meghatározott norma.

A Deakin Egyetem három évvel ezelőtt kezdte el projektjét a 10 ezres kisvárosban.

A Légy aktív, egyél egészségesen elnevezésű program keretében új iskola utáni tevékenységeket találtak ki a gyerekeknek, az iskolákban áttértek az egészséges étkeztetésre, a szülőket pedig arra kérték: ne vigyék autóval iskolába a gyerekeket, hanem inkább gyaloglásra vagy biciklizésre ösztönözzék őket.

A szülőknek arra is oda kellett figyelniük, hogy gyermekük mennyi időt tölt a televízió, illetve a számítógép előtt.

Az eredmény még a kutatókat is meglepte: a várt 10 százalékhoz képest 21 százalékkal csökkent a gyerekek által tévézéssel és számítógépezéssel eltöltött idő.

Három év alatt 70 százalékkal csökkent a gyerekek üdítőital-fogyasztása, és mintegy 70 százalékkal nőtt az iskola utáni sportfoglalkozásokon résztvevők száma.

A program nem csak a gyerekek, hanem az egész város életét átalakította.

Ma például több szülő sportol, mint korábban, és a gyorséttermek is áttértek a zsírról a napraforgó olaj használatára, jelentősen csökkentve a telített zsírok bevitelét.

A három év alatt összesen 400 ezer ausztrál dollárba, azaz mintegy 65 millió forintba kerülő kísérletet Victoria állam kormányzata finanszírozta.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×