Hozzávalók
a kosárkához:
25 dkg finomliszt
15 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
só
5 dkg darált dió, mogyoró vagy mandula
2 tojássárgája
a tészta nyújtásához liszt
a formák kikenéséhez vaj
a töltelékhez:
50 dkg rebarbara (tisztítás után mérve)
8 dkg cukor
fél vaníliarúd
a díszítéshez néhány szem eper és mandula
A tésztához valókat gyorsan cipóvá gyúrjuk, és fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Ezután belisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, és akkora kerek lapokká szaggatjuk, hogy 6-8 kivajazott kosárkaformát ki tudjunk bélelni velük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (l80 C: légkeveréses sütőben 165 C) megsütjük, majd a formából kiborítva hűlni hagyjuk. Közben a rebarbarát megtisztítjuk, centis darabokra vágjuk és egy kevés cukros vízben, amibe a vanilíarudat is beledobtuk és kb.15 percig, illetve jó sűrűre főzzük. Ezután összetörjük, kihűtjük és tálalás előtt a kosárkákba, töltjük. Friss eperszemekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 45 perc + a tészta pihentetése
Újfajta bűncselekménytípus jelent meg Ferihegyen, léptek a rendőrök