eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Milyen gyorsan kell nőnie egy egészséges gyereknek?

Az Egészségügyi Világszervezet új irányelvet készül kiadni arról: milyen gyorsan kell nőnie egy egészséges gyereknek. A különböző korú gyerekekre megállapított "ideális" testsúlyokat ugyanis még 20 évvel ezelőtt, tápszerrel etetett gyerekeket mérve alakították ki. Azok a babák pedig, akik anyatejet kapnak, természetes módon lassabban nőnek.

Annak ellenére, hogy a WHO a tápszer helyett az anyatejet ajánlja elsődlegesen az újszülöttek és csecsemők etetésére, az a táblázat, amely alapján a szakemberek és a szülők meg tudják állapítani, hogy eleget eszik-e és elég gyorsan nő-e a gyerek, még mindig tápszerrel etetett gyerekek adataira támaszkodik.

A nemzetközi szervezetre már régóta nyomás nehezedik azért, hogy anyatejjel etetett gyerekek adataira támaszkodva új táblázatot alkosson, mivel a tápszerrel etetett gyerekek sokkal gyorsabban gyarapodnak, mint azok, akiket szoptat édesanyjuk.

A szervezet így hat ország 8.000 ideális körülmények között élő és növekedő gyermekének súlyadatai alapján most új ajánlásokat készül kiadni.

Míg a korábbi táblázat szerint például egy 1 éves gyerek súlya 10,2 és 12,93 kilogramm között kell, hogy legyen, addig a kutatás, és így az új táblázat is 9,53 és 11,79 kilogramm közötti ideális súlyt állapít meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×