INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A Vatikán engedélyezheti a HIV-fertőzöttek óvszer-használatát?

Infostart / InfoRádió
A Vatikán hamarosan egy új dokumentumban foglalkozik a fertőző betegségekben, elsősorban az AIDS-ben szenvedő emberek óvszer-használatával. A BBC tudósítója szerint a jelek arra utalnak, hogy a dokumentummal módosítja a katolikus egyház korábbi álláspontját, amely szerint az absztinencia a legjobb módja az AIDS elkerülésének.

Javier Lozani Barragan bíboros a La Republica című olasz lapnak nyilatkozva elmondta: maga XVI. Benedek pápa kérte fel a Vatikán egészségügyi kérdésekben illetékes tanácsát, hogy tanulmányozza a súlyos fertőző betegségekben, például az AIDS-ben szenvedő emberek óvszer-használatának kérdését.

A téma az egyik legvitatottabb kérdésnek számít a katolikusok között. Az egyházat rengeteg kritika érte jelenlegi tiltó álláspontja miatt, különösen az AIDS-szel súlyosan fertőzött afrikai országokban - mondja Robert Pigott, a BBC tudósítója, aki szerint a jelek arra utalnak, hogy most módosulhat a Vatikán eddigi álláspontja.

A múlt héten Milánó volt érseke gyakorlatilag támogatását adta a házastársak közötti óvszerhasználathoz, ha az a betegség elleni védekezést szolgálja.

Carlo Maria Martini azt mondta: azoknál a házaspároknál, ahol az egyik fél HIV-fertőzött, az óvszer használata kisebb bűn.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a dokumentum mikor lát napvilágot.

A címlapról ajánljuk