eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A magyar édes-savanyú

... nyugodtan lehet a sóska, hiszen savanykás ízét mindig egy kevés cukorral, vagy édesítőszerrel kell egyensúlyozni, lett légyen a leves, mártás, felfújt. Nem túl érthető magyar szokás, hogy az amúgy is savanykás zöldfélét tejföllel ízesítik, amitől íze még "vadabb" lesz.

 - A sóska minden formájában gyorsan, és egyszerűen elkészíthető. Ha mártást főzünk belőle, sűríthetjük belekevert tojássárgájával. de különleges lesz, ha egy maroknyi megáztatott mazsolát szórunk bele. Amennyiben felfújtba kerül, csak vajon meg kell párolni, és az alapmasszához adni. A salátákhoz zsengébb leveleket válasszunk, és laskára vágva keverjük a többi hozzávalóhoz, mert csak más zöldségek társaságában, - például: paradicsom kígyóuborka, burgonya, húsos piros paprika - érvényesül, friss, savanykás zamata igazán.

  - A sóska energiatartalma elenyésző: 10 deka mindössze 97 kJ/23 kcal, ezért a tavaszi fogyókúrához ideál. Savanykás íze magas oxálsavtartalmának köszönhető Sok ásványi sót és nyomelemet tartalmaz, s jelents rosttartalma miatt is kedvező a hosszú tél után kimerült szervezetnek.

 - Fontos szabály a sóskát nagyon alaposan meg kell mosni. Vagy legalább háromszor váltott. Vízben, vagy hosszan folyóvíz alatt, mert földes, s mert mint minden zöld leveles zöldség sok levegőben lévő szennyeződést megköt a nagy levélfelületeken. amely azonban vízzel jól eltávolíthatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×