eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú cigaretta az angol piacon két és félmilliárd forintot ér.
Nyitókép: MTI/NAV

Brutális fogás: 35 millió szál cigarettára tette rá a kezét a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. Az összehangolt akció során 4 milliárd forint értékben ukrán gyártmányú cigarettát, valamint nagy mennyiségű eurót foglaltak le. A tettenérés során elfogott két ukrán nemzetiségű férfit gyanúsítottként hallgatták ki, őket őrizetbe is vették. Az illetékes bíróság elrendelte letartóztatásukat.

A pénzügyőrök alapos felderítő munkával jutottak a szervezetten működő – ukrán, szír és magyar elkövetőkből álló – bűnbanda nyomára, akikről kiderítették, hogy kiemelten nagy mennyiségben kereskednek csempészett cigarettával – olvasható a hivatal közleményében.

A NAV nyomozói és bevetési kollégái Budapesten és Fejér vármegyében, egy időben, több helyszínen tartottak házkutatásokat. Két ukrán személyt egy Fejér vármegyei raktárban fogtak el, ahonnan a lefoglalt cigaretta jelentős része és nagyobb összegű valuta került elő. A közelben lévő másik raktárban szállításra előkészített cigarettát és fedőáruval megrakott kamiont találtak.

A két helyszínen összesen 35 millió (!) szál illegális cigarettát, 70 ezer euró készpénzt és egy 30 millió forint értékű kamiont foglaltak le. A házkutatások során a nyomozók a gyanúsítottak arcképével ellátott több ukrán útlevélre bukkantak.

A NAV pénzügyi nyomozói az ukrán elkövetők magyar és – menekültstátusszal rendelkező – szír társait is büntetőeljárás alá vonták, számos ingatlant és járművet kutattak át, tanúkat hallgattak ki. A két ukrán férfit gyanúsítottként történő kihallgatásukat követően őrizetbe vették, kezdeményezték letartóztatásukat.

A bravúros felderítés során a nyomozók nagy számban és kombináltan alkalmaztak különféle felderítési eszközöket és módszereket, melyek számos bizonyíték beszerzését eredményezték, ezek vezettek a bűnbanda illegális tevékenységének felszámolásához – teszik hozzá.

Az illegális cigarettakereskedelem nemcsak a költségvetésnek okoz súlyos károkat, hanem a legális piaci szereplőknek is komoly bevételkiesést jelent. Ezeknél is fontosabb, hogy az illegális termékek kétes eredete növeli a káros anyagok valószínűségét, amely kiemelt egészségügyi kockázat a fogyasztók számára. Mindezek miatt a NAV koncentrált erővel vív harcot a dohány és cigaretta feketepiac frontján, zéró toleranciát hirdetett az illegális gyártást, jogellenes kereskedelmet folytatók ellen – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×