eur:
388.81
usd:
360.16
bux:
68198.33
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú cigaretta az angol piacon két és félmilliárd forintot ér.
Nyitókép: MTI/NAV

Brutális fogás: 35 millió szál cigarettára tette rá a kezét a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. Az összehangolt akció során 4 milliárd forint értékben ukrán gyártmányú cigarettát, valamint nagy mennyiségű eurót foglaltak le. A tettenérés során elfogott két ukrán nemzetiségű férfit gyanúsítottként hallgatták ki, őket őrizetbe is vették. Az illetékes bíróság elrendelte letartóztatásukat.

A pénzügyőrök alapos felderítő munkával jutottak a szervezetten működő – ukrán, szír és magyar elkövetőkből álló – bűnbanda nyomára, akikről kiderítették, hogy kiemelten nagy mennyiségben kereskednek csempészett cigarettával – olvasható a hivatal közleményében.

A NAV nyomozói és bevetési kollégái Budapesten és Fejér vármegyében, egy időben, több helyszínen tartottak házkutatásokat. Két ukrán személyt egy Fejér vármegyei raktárban fogtak el, ahonnan a lefoglalt cigaretta jelentős része és nagyobb összegű valuta került elő. A közelben lévő másik raktárban szállításra előkészített cigarettát és fedőáruval megrakott kamiont találtak.

A két helyszínen összesen 35 millió (!) szál illegális cigarettát, 70 ezer euró készpénzt és egy 30 millió forint értékű kamiont foglaltak le. A házkutatások során a nyomozók a gyanúsítottak arcképével ellátott több ukrán útlevélre bukkantak.

A NAV pénzügyi nyomozói az ukrán elkövetők magyar és – menekültstátusszal rendelkező – szír társait is büntetőeljárás alá vonták, számos ingatlant és járművet kutattak át, tanúkat hallgattak ki. A két ukrán férfit gyanúsítottként történő kihallgatásukat követően őrizetbe vették, kezdeményezték letartóztatásukat.

A bravúros felderítés során a nyomozók nagy számban és kombináltan alkalmaztak különféle felderítési eszközöket és módszereket, melyek számos bizonyíték beszerzését eredményezték, ezek vezettek a bűnbanda illegális tevékenységének felszámolásához – teszik hozzá.

Az illegális cigarettakereskedelem nemcsak a költségvetésnek okoz súlyos károkat, hanem a legális piaci szereplőknek is komoly bevételkiesést jelent. Ezeknél is fontosabb, hogy az illegális termékek kétes eredete növeli a káros anyagok valószínűségét, amely kiemelt egészségügyi kockázat a fogyasztók számára. Mindezek miatt a NAV koncentrált erővel vív harcot a dohány és cigaretta feketepiac frontján, zéró toleranciát hirdetett az illegális gyártást, jogellenes kereskedelmet folytatók ellen – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×