eur:
390.78
usd:
364.27
bux:
68227.09
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Credit card data security concept / Data encryption on credit card
Nyitókép: Athima Tongloom/Getty Images

Megjelent a számláján 1,5 millió forint - nagy bajba került

Pénzmosással gyanúsítják a rendőrök azt a férfit is, akinek a számláján landolt egy sarkadi nőtől kicsalt összeg. Mindketten olyan programot telepítettek, amivel idegenek hozzáfértek a számítógépükhöz.

A rendőrségi beszámoló szerint internetes csalók több mint másfél millió forintot utaltak el a beleegyezése nélkül egy sarkadi nő számlájáról.

A nő regisztrált egy olyan felületen, ahol virtuális valutával kereskednek, ennek nyomán többször felhívták idegenek. Először azzal, hogy nem látnak nála pénzmozgást, utaljon el egy megadott számlaszámra 50 ezer forintot. Miután megtette, telepíttettek vele egy távoli elérést segítő programot, és át is vették az irányítást a pénzügyei fölött. Többször beszélt ismeretlenekkel telefonon, akik felhívták, mindig más néven mutatkoztak be, volt, aki tört magyarsággal beszélt. Különböző tranzakciókat indítottak a nevében. A nő akkor fordult a rendőrséghez, amikor a több mint másfél millió forintját elutalták a bankszámlájáról.

Az idegen, akivel legutoljára beszélt, azt ígérte neki, hogy másnap reggelre visszakerül a pénze a számlájára, erről sms-t is fog kapni. Ez nem történt meg, kiderült, hogy az összeg egy Komárom-Esztergom vármegyében lakó férfi számláján landolt.

A nő bejelentése után gyors rendőri intézkedés következett, és a pénz nagy részét sikerült zárolni. A Sarkadi Rendőrkapitányság munkatársai 2024. január 17-én gyanúsítottként hallgatták ki a férfit. Nem tagadta, hogy tudott a pénz érkezéséről, de azt állítja, hogy

ő szintén virtuális valutákkal akart kereskedni, így online kapcsolatba került ismeretlenekkel, akik nagy nyereséggel kecsegtették.

A kérésükre távoli elérést segítő programokat telepített, hozzáférést engedett a laptopjához és annak a számlának a számát is ő adta meg, amelyre a sarkadi nő pénze került.

Azt is elmondta, hogy közben négy és fél millió forint hitelt is vett fel, ami miután rákerült a számlájára, el is tűnt. A bankja pedig zárolta a számláját arra hivatkozva, hogy csaláshoz használja, ezért nem férhet hozzá.

A férfit a rendőrség pénzmosás bűntettével gyanúsítja, és vizsgálja, hogy kikkel volt kapcsolatban, kik vehettek még részt a csalásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×