eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Chris Ryan/Getty Images

Letartóztattak egy rendőrt, egy félmilliárdos rablásra adhatott tippet

Letartóztatta a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa azt a rendőrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő adta a tippet egy tíz évvel ezelőtti fegyveres rabláshoz. Ez volt az az eset, amikor P. Zoltán több mint félmilliárdot zsákmányolt kínai ruhaárusoktól a társaival.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére közölte, hogy a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a gyanúsított letartóztatását, de a végzés a gyanúsított és védője fellebbezése miatt nem végleges.

A rablás annak idején hatalmas vihart kavart – emlékeztet a híroldal. A támadók 2014. szeptember 29-én, a kora reggeli órákban rontottak rá két férfira Budapesten, a XVII. kerületi Újlak utcában. A csuklyás alakok gázspray-vel fújták le kiszemeltjeiket, majd megkötözték őket és elvették a – részben euróban, részban dollárban rendelkezésre álló, több mint 580 millió forintnyi – pénzüket. Ezután egy kisbusszal elmenekültek.

A kiraboltak egyik rokona a rablók után indult autójával, de P. Zoltán menekülés közben többször is rálőtt a kocsira.

A nyomozás során kiderült, hogy P. Zoltán volt az ügy kulcsfigurája, ő szervezte meg a rablást. A férfi nyolc évig bujkált, és egy időben Európa egyik legkeresettebb bűnözője volt. Végül 2022 májusában fogták el a lengyelországi Kepno városában.

A KNYF az üggyel kapcsolatban a napokban azt közölte, hogy a megalapozott gyanú szerint egy rendőr 2014 nyarán tudomást szerzett arról, hogy nagykereskedelmi tevékenységet végző kínai állampolgárok jelentős összegű készpénzt tartanak budapesti otthonukban, illetve meghatározott rendszerességgel a pénzt egy szlovákiai bankba szállítják. A rendőr rávette egy ismerősét, hogy hozza őt össze bűnözőkkel azért, hogy segítségükkel a kínai sértettek pénzét erőszakkal megszerezzék.

A tippadásért a rendőr a bűncselekmény elkövetéséből származó vagyonból 30 százalékos részesedést kért.

Végül 2014 szeptemberbében hat férfi fegyverrel megtámadta a kínai állampolgárokat és a náluk lévő pénz átadására kényszerítették őket. A rendőr a megállapodás ellenére kisebb összegben részesült, de még a rablás napján 60 millió forint értékű valutát vett át a bűncselekmény elkövetőitől.

A másodfokú bíróság a múlt héten jogerős ítéletet hozott a vádlottak ügyében. „P. Zoltánnak 17-ről 14 év fegyházra enyhítették a büntetését. Az ügy másodrendű vádlottja jogerősen 13, a harmadrendű 11, a negyedrendű 9, az ötödrendű pedig 4 és fél év szabadságvesztést kapott” – közölte a lappal a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője.

A másodfokú eljárásban lévő védelmi felszólalásukban a terheltek megnevezték a rendőrt a bűncselekmény felbujtójaként, akit a TEK-esek segítségével fogtak el végül. A rendőr elöljárója pedig intézkedett a gyanúsított szolgálati jogviszonyának azonnali megszüntetésére. A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa egyetértett az ügyészség indítványával és letartóztatta a terheltet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×