eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

22-re nőtt a cipős ügyben meggyanúsított orvosok száma

Most két újabb orvost fogtak el a rendőrök az ortopéd segédeszközökkel, cipőkkel kapcsolatos költségvetési csalási ügyben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a mostani esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik - írja a police.hu oldalán a rendőrség.

A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan, anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek az volt a célja, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

A különböző helyszíneken végzett kutatásokon informatikai eszközökből nyert elektronikus adatokat, gépkocsit és pénzt foglaltak le, valamint további két orvost elfogtak. A gyanú szerint a két férfi a cég által többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül gyógyászati segédeszközöket, köztük Boston gerincortéziseket és ortopéd cipőket írt fel. A termékek után a gyártó cég több mint 160 millió forintot igényelt vissza.

A nyomozás adatai szerint az ortopéd szakorvosok a kihelyezett ingyenes vizsgálatokat főképp kisebb településeken végezték, és szórólapokkal, hirdetőtáblákkal, valamint plakátokkal népszerűsítették, hogy minél többekhez eljussanak, és ezáltal minél több támogatást kapjanak.

Ennek érdekében nem a minőségre, hanem a mennyiségre törekedtek, és volt, hogy a termékeket silány minőségben gyártották le.

A korábban lefoglalt gerincortézisek között egymáshoz képest szemmel láthatóan jelentősek a minőség- és kialakításbeli különbségek. Az orvosok tudtával előfordult olyan is, hogy a betegek nem olyan segédeszközöket kaptak, mint amire szükségük volt.

A most elfogott két férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsították meg. Mindketten szabadlábon védekeznek. A Hajdú-Bihar vármegyei nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki további két orvost, akikkel szemben egy másik cég ellen folyamatban lévő, szintén gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos költségvetési csalási ügyben korábban már eljárást indítottak.

Mint írják, a „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. A most elfogott férfiakkal együtt az ügycsoportnak mára 53 gyanúsítottja van: 22 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens. Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×