eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Online shopping at home, ordering goods in modern store, covid-19 lockdown. Happy asian young 20s guy in white t-shirt lies on bed in bedroom interior, uses laptop and holds credit card, empty space
Nyitókép: Prostock-Studio/Getty Images

Rávették az Anydeskre, irgalmatlan pénzt szedtek le a számlájáról

A bank nevében telefonáló csalókra hívják fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei rendőrök. Két meghökkentő esetet is ismertetnek.

A folyószámláját vezető bankja nevében hívtak fel egy szolnoki férfit. A telefonáló a hitelintézet alkalmazottjának kiadva magát közölte, hogy három utalást akartak indítani az ügyfél számlájáról, ami gyanúsnak tűnik.

A telefonáló „ügyintéző” illedelmesen bemutatkozott, majd kérte a későbbi áldozatot, hogy

telepítse Anydesk programot telepítsen a telefonjára és a laptopjára,

valamint lépjen be a mobilnet bankjába, hogy blokkolni tudják az adott tranzakciókat.

Ez a program – és más hasonlók is, például a TeamViewer – távoli hozzáférést enged a számítógépes, vagy mobil eszközökön. Ez azt jelenti, hogy a másik fél mindent lát a készülékünkön, sőt bármit meg tud rajta csinálni, azaz például utalni is tud.

Ezúttal is így történt, a program telepítését követően az ismeretlen elkövető a sértett bankszámlájáról utalást végzett.

A másik esetben a bank nevében egy valótlan szlovákiai tranzakció ürügyén, egyeztetés céljából keresték azt a jászberényi lakost, aki megadta a bankkártyája adatait, amellyel az elkövető visszaélve, több vásárlást is csinált.

Mindig ugyanúgy

A bank nevében telefonáló csalók azzal az ürüggyel hívják fel áldozataikat, hogy bankkártyájukkal gyanús online tranzakciót akartak végrehajtani és az áldozat bankszámláján tárolt pénz biztonsága érdekében, adja meg adatait, diktálja be az sms-ben érkezett kódot, vagy azonnal telepítsen egy programot a telefonjára - írja a rendőrség.

Tanácsok ilyen esetre

  • A beszélgetés elején kérdezze meg, hogy a hívó kit keres, és ha nem tudja a hívott pontos nevét, akkor szakítsa meg a hívást!
  • Vigyázzon! A bank nem kéri a bankkártyája adatait!
  • Semmilyen programot ne telepítsen az eszközeire, még a bank nevében telefonáló személy kérésére se!
  • Személyes vagy banki adatot, ideértve a bankkártya-adatokat is, telefonon ne osszon meg senkivel! Ha valóban banki ügyintéző telefonál, ő ismeri a szükséges adatokat!
  • Elektronikus banki ügyintézéséhez mindig használja a pénzintézet által üzemeltetett biztonságos mobilapplikációt vagy webfelületet!
  • Az sms-ben érkezett kódot ne adja meg másik félnek, hiszen azzal épp az átutalást hagyja jóvá!

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×