eur:
390.7
usd:
364.14
bux:
68211.83
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Tíz év után a DNS-e buktatta le az erőszakos rablót

A Fonyódi Járási Ügyészség fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot azzal az ötvenes éveiben járó férfival szemben, aki ismeretlen társával 2013 májusában rabolt ki otthonukban egy balatonlellei házaspárt.

A vád lényege szerint a férfi és társa látásból ismerte a kereskedelemmel foglalkozó, tehetős sértetti családot, ezért elhatározták, hogy erőszak útján szerzik meg otthon tartott értékeiket. A bűncselekmény elkövetésére a férfiak alaposan felkészültek, egyebek mellett álruhát, erős fényű lámpát, gázspray-t, fegyvert és gyorskötözőt is vittek magukkal – olvasható a Somogy Vármegyei Főügyészség közleményében.

A férfiak az elkövetés napján a hajnali órákban úgy hatoltak be a sértettek családi házába, hogy a szomszédos telken felállított létrán először a melléképület tetejére, onnan pedig a hátsó erkélyre másztak fel, ahol a redőnyt leszakították, majd az ajtó zárját megfúrták. A sértettek a betörés zajára nem ébredtek fel, mivel az ingatlan távolabbi részében aludtak.

A házban a fekete ruházatban és fekete símaszkban lévő vádlott és társa a hálószobában alvó sértettekre erős fényű lámpát irányított és rájuk rontottak oly módon, hogy a vádlott a feleséget rángatta ki bokájánál fogva az ágyból, majd hátrafeszített karjait gyorskötözővel összekötötte és a fürdőbe kísérte. A terhelt a sértett nőt a zuhanyzó mellé kötötte és azt tudakolta tőle, hogy hol tartják a pénzüket.

Ezt követően a vádlott visszament a hálóban lévő társához, aki korábban már a férj szemébe gázspray-t fújt, fellökte, majd ráugrott és egy fegyverrel testszerte közepes erővel ütlegelni kezdte, miközben ordítva azt követelte, hogy mondja meg, hol van a trezor.

A férfiak által kitartóan alkalmazott erőszak és súlyos fenyegetések hatására, a megfélemlített és bántalmazott sértettek útmutatása alapján az elkövetők a helyszínről több mint másfél millió forint értékű készpénzzel, ékszerekkel, a sértett férfi által engedéllyel tartott fegyverekkel és autóval távoztak.

A vádlottat végül egy ellene orvvadászat és lőfegyverrel visszaélés miatt 2021-ben indult bűnügyben levett DNS-minta alapján sikerült azonosítani, továbbá a minta egyezést mutatott egy Ausztriában 2011-ben hasonló módszerrel elkövetett fegyveres rablás miatt indított bűnügyben is. A sértettől eltulajdonított fegyverek egy részét 2016-ban foglalták le, ugyancsak egy minősített rablás miatti büntetőügyben.

Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a terhelttel szemben fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltásra tett indítványt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×