eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
Egy alkalmazott a halakat eteti a debreceni E-pet díszállatkereskedésben. A világjárvány egy éve alatt 30 százalékkal emelkedett a szaküzlet forgalma. Az otthoni munkavégzés és a kijárási korlátozások miatt vélhetően több időt töltenek kedvenceikkel a hobbi akvaristák, kisállattartók.  A bolt 200 fajta trópusi édes- és melegvízi halat tart a kínálatban és online is kereskednek.   MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Genetikailag módosított halak miatt lépett a magyar hatóság

Országszerte több kisállat-kereskedéssel szemben indult eljárás a tiltott díszhalak forgalmazása miatt.

A vállalkozások összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság kiemelten felhívja a kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos.

Az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a magyarországi kisállat-kereskedésekben a Nébih ellenőrei. Az üzletek egy részében azonban

szokatlanul élénk színű, UV fény alatt "világító" "színes tetra" és "kiwi szumátrai díszmárna" halakra figyeltek fel a szakemberek.

Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó.

Ezt követően a Nébih összehangolt célellenőrzést tartott februárban az előzetes adatgyűjtés szerint érintett Fejér- és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhalárusító kereskedésekben. A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták: a halak rendkívüli színét az okozza, hogy

a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza.

Az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a vonatkozó irányelv alapján értékesítésük jogellenes, 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal behozatala, forgalomba hozatala, az ország területéről való kivitele vagy szállítása.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×