eur:
394.94
usd:
363.31
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Így védekezzen a zsebtolvajok ellen - a rendőrség szerint

Tudja, hogyan dolgoznak a zsebtolvajok? Ha nem, ismerje meg a tipikus elkövetési módszereket és elkövetőket, így könnyebben felismerheti és ezáltal megelőzheti a bajt.

Ellenőrizze, őrizze, vigyázza értékeit, és ismerje fel az elkövetési módszereket, az elkövető személyeket - hívta fel a figyelmet legújabb, a zsebtolvajok trükkreire figyelmeztető bűnmegelőzési közleményében a rendőrség.

A zsebtolvajok módszerei

Lökdösődés, tülekedés: közlekedési eszközökre történő fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek, és a szoros testi érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, egyéb értékeket.

Álcázó tárgy: egyesek kezükben álcázó tárgyat (reklámszatyrot, újságot, kabátot, pulóvert stb.) tartanak, és annak takarásában igyekeznek a táskák, zsebek tartalmát átkutatni, vagy társaik mozdulatait fedezni.

Zsebre dugott kéz: látszólag zsebre dugott kézzel állnak a kiszemelt áldozat mellett, miközben saját kivágott zsebükön keresztül a kabátjukból kinyúlva kezdenek a potenciális sértett táskájában keresgélni.

Láthatóság, könnyű célpont kihasználása: a vállon hordott vagy a földre helyezett táskából, kosárból, illetve a ruházat külső zsebeiből kiveszik a kinézett tárgyat. A zsebtolvajok könnyű prédának tartják a cipzáras, mágneszáras táskákat, míg a csatos kivitelűvel nehezebben boldogulnak.

A rendőrség szerint a zsebtolvaj soha nincs egyedül. A legtöbb esetben a bűnelkövetők munkamegosztásban tevékenykednek:

Elterelő

Eltereli az áldozat figyelmét.

Fedező

A potenciális áldozat mellett eltakarja a tolvaj kezét.

Jelző

Kiszűri a tömegből azokat, akik figyelik őket.

Értékmentő

A lopást követően a helyszínről eltünteti a megszerzett tárgyakat.

7 tanács, hogyan tudja megvédeni magát a zsebtolvajoktól:

  • Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tartózkodik, vagy utazik! Ajánlott válltáskáját maga előtt tartva közlekedni.
  • Ne tartson okmányokat, értékeket táskája külső zsebeiben!
  • Ne tegyen egy helyre pénztárcát, okmányokat, lakáskulcsot, mobiltelefont!
  • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba. Értékeit ne hagyja felügyelet nélkül!
  • Ismerje fel: az elkövetési módszereket, az elkövető személyeket a fenti felsorolás alapján.
  • Ha gyanúsan viselkedő személyt lát, ellenőrizze értékeinek meglétét!
  • Ha tetten éri a tolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék a rendőrséget!

Ne feledje: nemcsak a zsebtolvaj, Ön sincs egyedül! Rendőri intézkedést igénylő esetben hívja a 112-es segélyhívót - hívta fel a lakosság figyelmét a rendőrség.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×