eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Rendőri készültség 2016. október 26-án Bőny főutcáján, a szabadság úton, ahol lövöldözés volt.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Jogerősen életfogytiglant kapott a bőnyi rendőrgyilkos

A másodfokú bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, és fegyházba küldte Győrkös Istvánt emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt.

A vád szerint 2016. október 26-án bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával tüzet nyitott a házkutatást tartó rendőrökre, és halálosan megsebesítette egy őrnagyot. A 79 éves Győrkös István a büntetőeljárás során és a törvényszéken is tagadta, hogy megölte volna a rendőrt, védekezését végig arra alapozta, hogy a rendőrök előbb lőtték meg őt, és csak ezután sült el a kezében tartott AMD 65-ös gépkarabély, amelyet a felszólításnak eleget téve éppen le akart tenni, de egy időre elveszítette az eszméletét.

Az Index beszámolója szerint Győrben a másodfokú tárgyaláson, az ítélethirdetés előtt az ügyész, az ügyvéd és Győrkös is szót kapott. Az ügyész azt mondta, hogy az első fokú ítélet megalapozott volt, csak kisebb korrekciót kérnek, hogy ne vegyék figyelembe enyhítő körülményként Győrkös büntetlen előéletét, mert 1993-ban már közösség elleni izgatás és lőfegyverrel való visszaélés miatt elítélték.

Szerinte már a nyomozás elején kiderült, hogy a védelem álláspontjával ellentétben nem baráti tűz okozta a rendőr halálát, hanem Győrkös István gépkarabélyából kilőtt lövedék találta el a fejét. Ráadásul Győrkös felesége is azt mondta közvetlenül az eset után, hogy a férje lelőtte a rendőrt.

Az ügyész szerint Győrkös szándékosan ölt, ráadásul a többi ember életét is veszélyeztette. Életkora miatt nem indokolt a tényleges életfogytiglan, de azt szeretné, ha az első fokú ítéletnél később kerülhessen szabad lábra.

Győrkös István ügyvédje azt mondta, védencének az ölésre sem oka, sem szándéka volt. A fegyvert el akarta rejteni. Sérelmezte, hogy a bíróság szó szerint követte az ügyészségi koncepciót, és a bizonyítási kísérlet egy kabaré volt. Az ügyészséget szerinte nem érdekelte, hogy hogyan kerülhetett olyan pozícióba a sértett, amilyenben volt, Győrkös vissza akart vonulni, nem támadni akart.

A vádlott azzal védekezett, hogy nem volt DNS a halált okozó lövedéken, és állította, nem ő lőtte le az őrnagyot. Koncepciós ügynek tartotta a bírósági eljárást, és arra kérte az ítélőtáblát, hogy bizonyítékok nélkül ne ítélje el.

A Győri Ítélőtábla bírója az ítélet indokolásában azt mondta: a szakértői vélemények alapján bizonyossággal kimondható, hogy a Győrkös István által a bűncselekmény elkövetésekor használt AMD 65 típusú gépkarabélyból származik az a lövedék, amely a rendőr halálát okozta. A beidézett rendőrtanúk szerint a vádlott szinte rögtön lőni kezdett, amint átlépték a küszöböt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×