eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megszólalt a skálás gyilkos ügyvédje

Kiengedhetik a börtönből a skálás gyilkost. Bene Lászlót 1996-ban ítélték életfogytiglanra több tucatnyi fegyveres rablás és négy gyilkosság miatt. Védője azt mondta az InfoRádiónak, hogy Bene már nem veszélyes a társadalomra.

Bene László a rendszerváltás időszakának leghíresebb rablógyilkosa volt. A rendőrségtörténeti múzeumban külön rész mutatja be a bűncselekményeit. 1989 és 1994 között tucatnyi fegyveres támadást követett el, amelyekkel több tízmillió forintot szerzett, 1992-ben pedig bűntársával, Donászi Aladárral együtt megölt négy embert. Első áldozatuk Ősz Zsigmond rendőr volt, aki a szabadnapján a győri vízmű pénzszállítójaként dolgozott. A második, Sádt Győző budapesti egyetemista is ilyen munkát végzett: a Budai Skála Áruház bevételét vitte volna a bankba taxival – ezért hívták Benét skálás gyilkosnak –, Tóth Tamás és Izsó László vadásznak pedig azért kellett meghalnia, mert a Fejér megyei Sárszentmihályon véletlenül szemtanúja volt a gyilkosok erdei lőgyakorlatának.

Benét és Donászit 1994-ben fogták el.

Halálbüntetés akkor már, tényleges életfogytiglan pedig még nem létezett, ezért életfogytiglant kaptak, azzal a kikötéssel, hogy legkorábban 20 év múlva szabadulhatnak.

Donászi 2001-ben, 41 éves korában egy borotvapengével öngyilkos lett a sopronkőhidai börtönben. Bene a szegedi fegyházba került, ahol tíz évig magánzárkában volt. 2016-ban interjút adott az Echo Tv-nek, hangsúlyozva, hogy

ő nem sorozatgyilkos – mert nem élvezetből ölt –, hanem „profi gengszter".

Bene László 20 éves büntetése 2014. május 4-én lejárt, de öt évvel meghosszabbították, mert a szakértők szerint a férfi még mindig nagyon veszélyes. 2016-ban első fokon szabadon bocsátották, a Szegedi Törvényszék azonban másodfokon hatályon kívül helyezte a döntést. Most viszont a büntetés-végrehajtási bíró feltételesen ismét szabadlábra helyezte a férfit – tájékoztatott a Szegedi Törvényszék szóvivője. Juhászné Prágai Erika elmondta: Bene László több éve kifogástalanul viselkedik, 28-szor kapott jutalmat a magatartásáért, és az igazságügyi szakértő azt nyilatkozta, hogy a férfi megjavult.

„Tizennyolc éve ismerem és látom el a képviseletét.

Mindenkinek üzenem, hogy senkinek sem kell tartania tőle. Olyan életmódra rendezkedett be, amely szinte kizárttá teszi, hogy bármilyen formában veszélyes legyen a társadalomra"

– fogalmazott Soltészné Nagy Katalin ügyvéd, Bene védője.

A férfi azonban még nincs szabadlábon, mert az ügyész fellebbezést jelentett be a bíró döntése ellen, tehát a végzés nem jogerős. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a férfi a börtönben zárkaparancsnok volt és szociális munkásnak tanul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×