eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Maine Coon macska a HungaroCat egyesület nemzetközi macskakiállításán Egerben 2017. szeptember 24-én.
Nyitókép: Komka Péter

Macskalmokat tesztelt a Nébih – itt vannak az eredmények

Macskaalmokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a tesztelt termékek biztonságosak, penészgomba- és mikroorganizmus jelenlétével nem akadt gond, de hét almot kis mennyiségben, de idegen anyaggal dúsítottak fel a gyártók.

A Nébih a Szupermenta program legújabb tesztjében 26 macskaalmot ellenőrzött, amelyek között húsz csomósodó és hat nem csomósodó típusú alom szerepelt. A termékeket fogyasztói, kedveltségi szempontok és mikrobiológiai paraméterek alapján egyaránt tesztelte a hatóság.

A Nébih a laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat is elvégzett annak ellenőrzésére, hogy a macskaalmokban található-e szalmonella, enterobaktérium vagy penészgomba, illetve hogy az almok mennyire teszik lehetővé a mikroorganizmusok számának a növekedését.

"Alapjaiban a laboratóriumi vizsgálatok nagyon jó eredményeket adtak. Biztonságosak a macskaalmok. Penészgomba, illetve mikroorganizmus jelenlétével nem akadt probléma" – mondta el az InfoRádióban az országos állatvédelmi főfelügyelő, Pallós László.

A szakemberek annak is utánajártak, hogy használatot követően hogyan változik a macskaalmok enterobaktériumszáma. Az eredmények alapján kiemelték, hogy a gazdáknak érdemes odafigyelniük az almok közvetlen környezetének a rendszeres tisztítására.

"Az almok jelentős részében jelentős baktériumszám-csökkenés állt be, viszont voltak olyan almok, amelyek esetében, miután a mesterséges szennyeződést eltávolították, tovább nőtt az enterobaktériumszám. Ez nem ért el olyan szintet, amely a macskákra nézve veszélyes lett volna, viszont azért mindenképpen üzenetértékű, hogy

nagyon oda kell figyelni a macskaalmok rendszeres tisztítására, illetve a macskaalom-tartótálcák fertőtlenítésére"

– hangsúlyozta a Nébih állatvédelmi szakmai vezetője.

A szakemberek megmérték a termékek portartalmát és azt is ellenőrizték, hogy a macskaalmokban található-e idegen anyag.

"Hét termékben találtak kis mennyiségű szennyeződést. Ezek jellemzően gyöngyök, fa- illetve vakolatdarabok voltak, illetve egy esetben kavicsot is találtak a kollégák. Ezek nagy valószínűséggel nem okoznak veszélyt a macskára nézve, viszont semmi keresnivalójuk nincsen egy macskaalomban, ezért pontlevonás járt a végső értékelés meghatározásakor" – mondta el az állatvédelmi főfelügyelő, hozzátéve, hogy a tesztelés részeként még egy kedveltségi vizsgálaton is pontozták a macskaalmokat szakértők és laikusok.

Figyelembe vették például a csomagolást, a termék szagát, állományát, vízmegkötő képességét, szennyezettségét és a porzás minőségét. A csomósodó macskaalmok versenyében a dobogó legfelső fokára a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu állhatott fel, második lett a Premiere Excellent Pure, harmadik helyen pedig a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom végzett. A nem csomósodó termékek között első helyezett lett a Repeta, második a Pepco for pets, a harmadik helyet pedig a Powercat macskaalom szerezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×