eur:
389.67
usd:
362.13
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Véletlenül kincset kapott ajándékba a nyugdíjas takarítónő

Egy elveszett Qing-dinasztia korából származó vázát kapott ajándékba nyugdíjba vonulása alkalmából egy takarítónő Londonban. A véletlen kincset a hölgy unokája 92 ezer fontért (37 millió forintért) adta el, de tízszer annyit is kaphatott volna érte - ha a nagyi nem olyan szorgos.

Vázát kapott egy londoni takarítónő nyugdíjba vonulása alkalmából. A hölgy pár évig magánál tartotta az ajándékot, majd unokájának ajándékozta, aki a tévé mellé tette a vörös, fehér és kék színű vázát.

Talán meg sem mozdította volna, ha egyszer nem olvas arról, hogy a Bonhams aukciósház árverésén egy hasonló vázáért 240 ezer 800 fontot (97 millió 283 ezer forintot) fizettek.

Az unoka ezért elvitte a műtárgyat a Bonhamshez, ahol alaposabb vizsgálat után kiderítették, hogy a váza 200 éves és a kínai uralkodónak készült.

"Amikor először megláttam, megtántorodtam. Ez a Qing-dinasztia elveszett kincse. Kicsit szkeptikusan mentem el megnézni, mert az ilyen felfedezések ritkák. De ott volt" - mesélte Julian King, az aukciósház szakértője.

A vázát ezt követően annak rendje s módja szerint árverésre bocsátották, és végül 92 ezer fontért (37 millió forintért) adták el. Öröm az ürömben, hogy a szakértők szerint akár 1 millió fontot (404 millió forintot) is kaphattak volna érte, ha a nyugdíjas takarítónő nem túl lelkes és nem törülgeti le az arany zománcot a vázáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×