eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hasfelmetsző Jack nő volt?

Hasfelmetsző Jack nő volt - állítja egy ausztrál tudós, aki egy újfajta DNS-vizsgálat alapján jutott erre a váratlan következtetésre.

Hasfelmetsző Jack 1888-ban lépett "színre" Londonban, ahol prostituáltakat gyilkolt és csonkított meg. Számláján legkevesebb öt gyilkosság van, ám személyét mind a mai napig homály övezi.

Ian Findlay, a molekuláris biológia professzora olyan új DNS-vizsgálati módszert dolgozott ki, amely alkalmas nagyon régi anyagok elemzésére is, s ráadásul a hagyományos módszerhez képest az eljáráshoz lényegesen csekélyebb mennyiségű szövet is elegendő.

A tudós Brisbane-ből Londonba utazott, hogy megvizsgálja Hasfelmetsző Jack leveleit, amelyet a gyilkos egykoron a Scotland Yardnak küldött. Az irományokat 1961-ig a Scotland Yard őrizgette, majd a Nemzeti Levéltárba kerültek át.

Ian Findlay a bélyegeken, valamint a boríték ragasztórétegén genetikai anyagot fedezett fel, s az újfajta elemzéssel arra a feltevésre jutott, hogy Hasfelmetsző Jack nő lehetett.

Érdekesség, hogy a gyanúsítottak között akadt egy nő is - Mary Pearcey, akit 1890-ben akasztottak fel szeretője felesége, Phoebe Hogg meggyilkolásáért, akit ugyanazzal a módszerrel tett el láb alól, mint Hasfelmetsző Jack az örömlányokat.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×