eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

London polgármestere nem húzza le maga után a vécét

Szokatlan víztakarékoskodásra buzdítja honfitársait London polgármestere. Ken Livingstone abból indul ki, hogy a brit fővárosban több millió liter vizet használnak el kocsimosásra, öntözésre és vécétöblítésre. Szerinte spórolni lehetne azzal, ha az emberek kevesebbet használnák autóikat, és inkább kerékpárral közlekednének, valamint ha ritkábban húznák meg az öblítő láncát.

Õ maga - ezt nyilvánosan bevallotta - családjával egyetemben 15 hónapja nem húzza le a vécét vizelés után és ezt elvárja a vendégeitől is.

Fulco Pratesi, Természetvédelmi Világalap (WWF) olasz tagozatának alapítója is hasonlóan cselekszik.

A Corriere della Sera című olasz napilapnak elmondta, hogy a hétvégi házában mindig van kéznél egy műanyag kancsó, amelynek három liter vize éppen elég a kisdolog eltűntetésére, a nagyobbikra pedig a duplája.

Városi házában modernebb a megoldás. Kezdetben itt is ősi módszert használtak (csak a második használó húzta le), most azonban kétféle adagolásra állították be a tartályt. Annak, aki nem akar erre a célra beruházni, ajánlja, hogy szereljen a tartály úszójára egy kis súlyt, és akkor az csak félig ürít.

A másik takarékoskodási forrás - véleménye szerint - a tisztálkodás.

"Mosakodjunk kevesebbet, ezt prédikálom állandóan. Van, aki minden nap fürdik, és elpazarol 100 liter szappanos vizet, ami szennyezi a folyókat. Én egy héten egyszer fürdöm, lavórban, hab nélkül, mint régen. Nem vagyunk olyan piszkosak, sőt minél többet mossa magát valaki, annál több bőrproblémája lehet. A ló nem fürdik, mégis petúnia-illata van" - mondta Pratesi.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×