eur:
404.24
usd:
373.93
bux:
74647.47
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Petr Pavel újonnan beiktatott cseh köztársasági elnök (k) köszönti a támogatóit a hivatali eskütétele után a prágai várban 2023. március 9-én. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke Milos Zemant váltja az államfői poszton.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Csehország egyelőre nem újítja fel a kormányközi egyeztetéseket Szlovákiával - a nap hírei

Az Európai Unió valamennyi agrárminisztere egyetért abban, hogy külön büdzséje legyen a közös agrárpolitikának – mondta az agrárminiszter. Országgyűlési bizottság felállítását kezdeményezi a katolikus egyházon belüli szexuális bűncselekmények kivizsgálására a Demokratikus Koalíció

Az Európai Unió valamennyi agrárminisztere egyetért abban, hogy külön büdzséje legyen a közös agrárpolitikának, amelyben a területalapú támogatás és a vidékfejlesztés garantálja Európában az élelmiszer-szuverenitást – jelentette ki az agrárminiszter a Kossuth rádióban. Nagy István óriási sikerként értékelte, hogy a 26 tagállam elfogadta a magyar elnökség által felvázolt jövőképet az unió közös agrárpolitikájáról.

A kormány kitart a nyugdíjasokkal 2010-ben kötött szövetsége mellett – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Hankó Balázs közölte: a kormány már 14. éve garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, és minden évben inflációkövető nyugdíjemelést hajt végre.

Országgyűlési bizottság felállítását kezdeményezi a katolikus egyházon belüli szexuális bűncselekmények kivizsgálására a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt indoklása szerint a pedofil bűncselekmények kivizsgálására nem létezik független, civil szakértőket foglalkoztató bizottság vagy intézmény, így az elmúlt években a katolikus egyházi vezetők döntésén múlott, hogy a gyermekbántalmazási ügyeket eltussolták vagy kivizsgálták.

Az izraeli miniszterelnök szerint az Irán elleni szombat hajnali légitámadás elérte minden célját. Benjámin Netanjahu erről azon a gyásznapon beszélt, amelyet a Hamász Izrael ellen, tavaly október 7-én elkövetett terrortámadás emlékére hirdettek meg Jeruzsálemben. Reggel (vas) a nemzeti gyásznapon félárbocra eresztették az izraeli zászlókat, és két megemlékezést is tartottak a Herzl-hegyen.

Izraelben csaknem 40-en megsérültek, amikor egy katonai támaszpont közelében fekvő buszmegállóban várakozók közé hajtott egy kamion. A rendőrség közlése szerint szándékos gázolás történt. A kamion sofőrjét a biztonságierők agyonlőtték.

Legkevesebb 45 halálos áldozata van a vasárnapi Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadásoknak - közölték a Hamász ellenőrzése alatt álló helyi egészségügyi hatóságok. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában a térségben, több mint 40 terroristával végeztek.

Az iráni külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte a hazáját ért izraeli légicsapások miatt. Az ENSZ BT várhatóan hétfőn ül össze, hogy megvitassa Izrael szombatra virradóra végrehajtott légitámadását Irán ellen.

Oroszország két egymást követő éjszaka drónokkal támadta Kijevet - közölte az ukrán főváros katonai közigazgatása. Sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés. Az ukrán elnök vasárnap, újabb felhívást intézett nyugati partnereihez az X-en, hazája légvédelmének erősítésére.

Csehország egyelőre nem újítja fel a kormányközi egyeztetéseket Szlovákiával – közölte a cseh külügyminiszter Prágában. Jan Lipavsky hangsúlyozta, hogy vezető szlovák politikusok több nyilatkozata az ukrajnai és a közel-keleti háborúval kapcsolatban továbbra is, elfogadhatatlan Prága számára. A cseh kormány márciusban szakította meg a cseh-szlovák kormányközi egyeztetéseket.

Grúziában a végleges eredmények szerint a kormánypárt nyerte meg a parlamenti választásokat. A 12 éve hatalmon lévő Grúz Álom a szavazatok 54 százalékát szerezte meg. A 4 pártból álló ellenzéki koalícióra a választók 38 százaléka voksolt. Az ellenzék jelezte, hogy nem ismeri el az eredményeket, a grúz választási visszaélések miatt aggodalmát jelezte és ezek kivizsgálását sürgette az EBESZ és az EP mellett több nemzetközi szervezet is.

Már több mint 700 ezren regisztráltak a Gondosóra programra – közölte egy videóban a miniszterelnök főtanácsadója. Nyitrai Zsolt elmondta: mostanra minden harmadik 65 év feletti magyar gondosóra-felhasználó, így az idősek élete és egészsége még nagyobb biztonságban van. Ismét azt kérte, hogy akik jogosultak, de még nem regisztráltak az eszközért, tegyék meg.

Majdnem félmillió egészségügyi időpont maradt kihasználatlanul az EgészségAblak alkalmazásban, az új időpontfoglalási funkció elindítása óta - közölte a Belügyminisztérium. A tárca hangsúlyozta, hogy a távolmaradások csökkentése érdekében rendkívül fontos a foglalások lemondása, hogy más páciensek hozzáférjenek az ellátáshoz.

November 6-ig lehet pályázni akciókkal az Európai Hulladékcsökkentési Hétre. A rendezvénysorozatot november 16-a és 24-e között rendezik meg. Témája az élelmiszerpazarlás lesz. A pályázatra 5 kategóriában magánszemélyek, oktatási intézmények, civil és gazdálkodó szervezetek, valamint hatóságok is jelentkezhetnek.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×