eur:
400.37
usd:
369.8
bux:
74127.83
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter a Külügyi Bizottságban: Magyarország nem hagyja, hogy hülyének nézzék

A magyar kormány pragmatikus és patrióta külpolitikát folytat - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben.

Szijjártó Pétert a törvényhozás Külügyi Bizottsága hallgatta meg. Elmondása szerint a magyar külpolitikának három célja van a veszélyek korában:

  1. a béke erősítése,
  2. a nemzeti szuverenitás védelme,
  3. a gazdasági semlegesség elősegítése.

A külgazdasági és külügyminiszter az ezer napja tartó orosz-ukrán háborúval összefüggésben kijelentette, hogy Magyarország továbbra is tűzszünetet és béketárgyalást szorgalmaz, mert minden nap emberek halnak meg, mások mellett kárpátaljai magyarok is.

A tárcavezető szerint a csatatéren minden eddiginél hevesebb harcok folynak, ráadásul közeledik a tél, és Ukrajna energiarendszere súlyos károkat szenvedett, a szankciók pedig nem működnek, azokat az Amerikai Egyesült Államok és Nyugat-Európa országai kikerülik, az Európai Unió mégis újabbakat akar bevezetni - sérelmezte a miniszter.

"Ahhoz, hogy a még nagyobb bajt vagy a visszafordíthatatlan tragédiát elkerüljük, nekünk, magyaroknak is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a korábban közösen felrajzolt, mára elhalványult, elhalványított, részben már el is tüntetett vörös vonalak átlépése ne történhessen meg.

Ilyen vörös vonal például az, ha a NATO és Oroszország között közvetlen konfrontáció jön létre. És láthatóan vannak erre törekvések.

Nyilvánvalóan egy ilyen közvetlen konfrontáció a harmadik világháború kirobbanását jelentené" - rögzítette.

Szijjártó Péter úgy látja, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság példátlanul nyílt és szégyentelen támadást indított a magyar nemzeti szuverenitás ellen, mert a választók helyett ők akarják megmondani, hogy ki legyen kormányon Magyarországon, miképpen arról is ők szeretnének dönteni, hogy kikkel éljünk együtt - utalt a tárcavezető az illegális migrációra.

Emlékeztetett rá, hogy a nemzetközi jog szerint egy menekültnek az első biztonságos országban szabad tartózkodnia, aki tehát több határon is átjött, az nem menekült.

"Két biztonságos ország között a határsértés nem emberi jogi kérdés, hanem bűncselekmény" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter beszélt a gazdasági semlegességről is. Azt mondta, hogy Magyarország nem akar gazdasági hidegháborút, mert nem a blokkosodásban, hanem az összeköttetésekben hisz.

A Kelet és a Nyugat együttműködésében nagy potenciál van, ezért a kormány pragmatikus patrióta külpolitikát folytat

- közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Képviselői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO büszke és lojális tagja, de nem hagyja, hogy "hülyének nézzék és kizárják a számára értékes kapcsolatrendszerekből".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Az IMF vezetője szerint a magas adósság és az alacsony növekedés továbbra is a világgazdaság fő kihívásai. Kristalina Georgieva figyelmeztetett a nemzetközi kereskedelem korlátozásának veszélyeire, és aggodalmát fejezte ki a geopolitikai feszültségek miatt. Az IMF és a Világbank közelgő éves ülésén a globális gazdasági kilátások, a szegénység felszámolása és a zöld átállás lesznek a fő témák - írja a CNBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×