eur:
396.01
usd:
354.72
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
fishing in the lake
Nyitókép: Getty Images

Figyelmeztetést adtak ki a Balatonnál

Mentőmellény, mobiltelefon és réteges ruházat nélkül nem ajánlott vízre szállni ősszel – figyelmeztetett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Érdemes figyelni a viharjelző rendszer jelzéseit és az időjárás-előrejelzést is.

Nagyon sok csónakos horgász kerülhet bajba ősszel. Van néhány dolog, amire, ha odafigyelnek, megelőzhetők a balesetek, tragédiák. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Facebook-oldalán összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, teendőket, melyeket nemcsak a horgászok figyelmébe ajánl, hanem a kajakosoknak, a kenusoknak és SUP-osoknak is hasznosak lehetnek.

A hirbalaton.hu összegzése szerint a vízimentők az alábbiakat tanácsolják a csónakos horgászoknak, valamint a sporteszközökkel ősszel vízre szállóknak:

  • A mobiltelefonja legyen teljesen feltöltve, mielőtt horgászni indul.
  • A telefont tegye vízálló tokba!
  • Viseljen mentőmellényt! (Hamarabb meg lehet szokni, mint ahogyan gondolja, és egy plusz, melegítő réteget is jelent. Ha valakinek nagyon kényelmetlen, vásároljon automata – a vízben felfújódó – mentőmellényt, mivel az olyan, mintha csak egy sálat tenne a vállára.)
  • Nézze meg a részletes időjárás-előrejelzést, főként az adott térség előrejelzését. A legfontosabb időjárási elem ilyenkor a szél, ezért nagyon fontos a várható szélirány ismerete. Ha (erős) északi szél várható, ne menjen ki csónakkal egy tó északi partjáról, ahogyan (erős) déli szélben sem a déli partról!
  • Feltétlenül szóljon egy családtagnak, barátnak, hogy pontosan hova megy, hol száll vízre és meddig tervez vízen lenni, mert így lesz, aki figyelemmel kíséri, hogy hol van, jól van-e, és cselekszik, ha felmerül, hogy baj van.
  • Semmiképp ne igyon alkoholt a vízen! Sokakban él az téves hiedelem, hogy az alkohol segít a testet melegen tartani. Ez nem igaz, és a hűvös idő hatására kisebb mennyiség is okozhat életveszélyes problémát, mint amennyi otthoni fogyasztáskor (például szédülést, bizonytalan mozgáskoordinációt).
  • Ne egyedül menjen horgászni! Amikor rosszabbak a látási viszonyok és kevesebben vannak a partokon vagy a vízen, nehezebb segítséget kérni. Életmentő lehet, ha valaki van a közelben és látja, ha baj van.
  • Vigyen magával olyan lámpát, amivel világítani tud a mentőegységnek, ha sötétben kellene önt keresni. Ne a mobiltelefon akkumulátora merüljön emiatt.
  • Ha a Balatonon horgászik, mindenképp töltse le a BalatonHelp alkalmazást, mert ha ezen keresztül hívja a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát, azonnal megkapják a GPS koordinátákat, és így gyorsabban megtalálják ködben vagy sötétben is.

A nagy hazai tavakon október 31-ig működik a viharjelző rendszer, melynek jelzéseit ez az oldal mutatja. Érdemes letölteni a TaVihar mobiltelefonos alkalmazást, ami hanggal jelzi, ha változások történnek. A Balatonnál a +36-30/383-8383-as riasztási telefonszámot kell hívni baj esetén.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:08
×
×
×
×