eur:
392.77
usd:
354.36
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Nyitókép: Pixabay

Továbbgyűrűzik a gólyatábori botrány

Nyílt levelet küldött a hallgatói képviselőknek és a gólyatáborok szervezőinek az elmúlt hetek eseményeire való tekintettel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) választmánya - közölte a szervezet.

Az egyetemi rendezvények, különösen a gólyatáborok fontossága megkérdőjelezhetetlen a hallgatói közösségek kialakulásában, ezek nélkül a hallgatói lét is biztosan kevesebb lenne, az elsőéves hallgatók egyetemi beilleszkedése pedig sérülne. Megszervezésük azonban nem pusztán örömteli feladat, hanem felelősség is.

Közösségszervező munkájuk egyik legfontosabb része, hogy a gólyatáborban és az egész egyetemi lét során mindenki számára biztosítsák a biztonságos, tiszteletteljes és támogató légkört. Ennek érdekében - az elmúlt hetekben kialakult helyzetre való tekintettel - a HÖOK választmánya az ország valamennyi gólyatáborának szervezésében részt vevő hallgató részére írt egy ötpontos nyílt levelet.

A HÖOK szerint az emberi méltóság, a tiszteletteljes bánásmód olyan alapértékek, amelyek semmilyen körülmények között sem sérülhetnek az egyetemi élet, különösen a gólyatáborok során.

"Elvárjuk, hogy az elsőéves hallgatók beilleszkedését célzó rendezvények szervezése során minden intézmény olyan környezetet biztosítson, amely garantálja a résztvevők biztonságát és méltóságának megőrzését, továbbá elvárjuk, hogy az ezzel ellentétes intézményi szokások haladéktalanul kerüljenek kivezetésre".

A hallgatói képviselet valamennyi tisztségviselőjétől pedig azt kérik, hogy amennyiben az előbbivel szembemenő eset tudomásukra jut, úgy haladéktalanul járjanak el az emberi méltóságot sértő gyakorlat megszüntetésének érdekében, a hasonló esetek megelőzéséért. Továbbá a gólyatáborok szervezői biztosítsák, hogy bármely programon, amely a résztvevő megítélése szerint nem komfortos, ne legyen kötelező a részvétel, valamint erre a lehetőségre kifejezetten hívják fel a figyelmüket a rendezvény lebonyolítása során.

A HÖOK választmánya elvárja azt is, hogy a rendezvény résztvevőit megfelelően tájékoztassák arról, kihez tudnak fordulni, amennyiben nem megfelelő bánásmódban van részük.

Emlékeztettek arra is, hogy a HÖOK alapszabályának részét képező etikai chartában foglaltak ismerete és betartása valamennyi hallgatói képviselőre nézve kötelező érvényű.

A HÖOK választmánya felhívta minden tagintézmény figyelmét, hogy a fentiekben megfogalmazottakat szigorúan tartsák be, és ennek érdekében folyamatosan értékeljék és felügyeljék a gólyatáborok és egyéb hallgatói rendezvények szervezését, valamint lebonyolítását. Továbbá kérik a tagintézményeket, gondoskodjanak arról, hogy valamennyi képviselő és gólyatábor szervezésben érintett hallgató megkapja a levelet, ezzel hozzájárulva a rendezvények emberi méltóságot maradéktalanul tiszteletben tartó és biztonságos lebonyolításához.

A HÖOK választmánya kijelenti továbbá, hogy felülvizsgálja az etikai charta jelenlegi állapotát, és országos egyeztetést indít annak fejlesztése céljából.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 19:58
×
×
×
×