eur:
392.49
usd:
361.46
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Migrációs paktum - végrehajtani vagy nem végrehajtani? című előadáson a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Bakondi György: Magyarországnak nem áll szándékában végrehajtani a migrációs paktumot

Magyarországnak nem áll szándékában végrehajtani az uniós migrációs paktumot, és szöveteségeseket keres ahhoz, hogy európai bevezetését is meg lehessen akadályozni - jelentette ki Bakondi György Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik csütörtöki rendezvényén.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója rámutatott: a paktum vitájánál nem sikerült elfogadtatni azt a magyar álláspontot, hogy menekültkérelmet csak az EU határán kívül lehessen beterjeszteni, és az unió határait törvénytelenül átlépők ne kérhessenek menedéket, így a paktum bevezetése visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el.

"Az, hogy valaki bűnöző bandák segítségével, erőszakkal akar bejutni egy országba, az önmagában kizárja az ENSZ előírásai szerint, hogy menekült lehessen. A menekültnek maximálisan együtt kell működnie az adott állam hatóságaival, igazolnia kell személyazonosságát, szóba se jöhet, hogy erőszakot alkalmaz" - fogalmazott Bakondi György a Migrációs paktum - végrehajtani vagy nem végrehajtani? címmel rendezett tusnádfürdői pódiumbeszélgetésen.

Rámutatott: már tavaly teljesült a Soros-terv azon célkitűzése, hogy évente egymillió illegális bevándorló érkezzen Európába. A Soros-terv végrehajtói 2015 óta kötelező kvótákat akarnak, az olasz és spanyol rendszer túlterheltsége miatt szétosztanák az odaérkező migránsokat a tagállamok között -tette hozzá.

Amelyik tagállam nem akarja befogadni őket, annak fizetnie kell, a paktumban szereplő "gyorsított határ menti eljárás" bevezetése pedig több ezer ember befogadása alkalmas táborok, valóságos migránsgettók megépítésére kötelezné Magyarországot, amelyek sokkal nagyobbak lennének azoknál a tranzitzónáknál, amelyek miatt büntetést szabtak ki Magyarországra.

Ezekben 35 napon belül kellene elbírálni azoknak a kérelmét, akik átmásznak a kerítésen, és akiket Nyugat-Európából küldenének Magyarországra. Ha pedig ez nem történik meg, az illetőt szabadon kell engedni - magyarázta Bakondi György.

"Az alkotmány nem teszi lehetővé hogy beengedjünk ide mások döntése alapján embereket" - szögezte le.

Más nemzetállamok is törekednek olyan megoldásra, amelyek nem azonosak a EU-paktum előírásaival, de az európai emberek jövőjét, családok biztonságát szolgálja - jelezte a főtanácsadó. Spanyolország fizet Marokkónak, hogy ne engedje oda az illegális bevándorlókat, Olaszország Albániában hozott létre tábort, hogy oda szállítsa a Földközi-tengerről kimentett migránsokat. Több ország megállapodott Líbiával, Tunéziával, Egyiptommal, mondván, inkább fizetnek, csak tartsák vissza a bevándorlókat - magyarázta a főtanácsadó.

Mint mondta: keresik a megoldást, hogy "hogy lehet kimaradni a paktumból", és a november 5. választásokban bíznak, vagyis abban, hogy ismét Donald Trumpot választják az Egyesült Államok elnökévé, egy amerikai politikai fordulat ugyanis értékelése szerint kihatással lesz az európai migrációs politikára is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 17:33
×
×
×
×