eur:
390.94
usd:
359.05
bux:
0
2024. július 19. péntek Emília
Large pothole in Montreal, Canada.
Nyitókép: Marc Bruxelle/Getty Images

Katasztrofális állapotban a magyar utak burkolata – itt vannak az adatok

2023-ban az utak burkolatának 53 százaléka volt rossz vagy nem megfelelő a minősége, míg 2022-ben még 51 százalék volt.

Megjelentek a Magyar Közút friss adatai a magyar közutak állapotáról. A 2023. december 31-i állapot szerint a keréknyomvályú-mélység tekintetében fokozatosan szorulnak vissza a rossz és nem megfelelő minőségű szakaszok. 2023-ban már együttesen sem érték el az utak 4 százalékát. A jó értékelésű utak pedig 87 százalékot tettek ki. Egyenetlenség szempontjából már vegyesebb a kép: jónak csak mintegy 12 kilométer tekinthető, mely az összes út 40,5 százaléka. Megfelelő további 16,5 százalék. Rossznak és nem megfelelőnek pedig az utak több mint 30 százalékát értékelték – írja a Pénzcentrum.

A magyar utak burkolatállapot tekintetében vannak a lerosszabb állapotban arányaiban. 2023-ban az utak burkolatának 53 százaléka volt rossz vagy nem megfelelő a minősége, míg 2022-ben még közel 51 százalékról lehetett ezt elmondani. Nemcsak arányaiban nőtt a rossz burkolatú utak hossza, hanem kilométerben is: nagyjából ezer kilométerrel hosszabb a rossz utak szakasza.

2018 előtt még jóval nagyobb volt azon útszakoszok aránya, amelyek rossz vagy nem megfelelő minősítést kaptak. Ennek oka, hogy megváltozott a módszertan: útburkolat szempontjából nem vizsgálták a földutakat, a többi szempontból pedig a földutak és autópályák, autóutak csomóponti ágai kivételével zajlott. Egy másik változás is történt 2018-tól: a Magyar Közút kezelésébe került kb. 1100 kilométernyi bicikliút is.

A Magyar Közút adatai szerint az utak teherbírásában is folyamatos javuló tendencia látszik, egyre hosszabb a jó teherbírású utak szakasza és visszaszorulnak a rosszabb minősítésűek. Mindent összevetve, az elmúlt évek adataihoz mérten javulást vagy stagnálást láthatunk, egyedül az útburkolat minőségét tekintve nőtt a rossz szakaszok aránya.

Címlapról ajánljuk
Kezdődik a 39. Forma–1-es Magyar Nagydíj: az átépítés alatt a cirkusz működése zavartalan

Péntek-vasárnap
Kezdődik a 39. Forma–1-es Magyar Nagydíj: az átépítés alatt a cirkusz működése zavartalan

Pénteken fél kettőkor az első szabadedzéssel hivatalosan is megkezdődik a versenyhétvége a Hungaroringen, ahol vasárnap biztosan telt ház várja a gyorsasági világbajnokság mezőnyét. Izgalmakat ígér a felújításokon kívül az is, hogy több riválisa borsot törhet Max Verstappen orra alá. Összeszedtük a tudnivalókat az edzések és a futam előtt, jól jöhet útban a futamra vagy a televízió előtt is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×