eur:
390.56
usd:
357.17
bux:
0
2024. július 18. csütörtök Frigyes
closeup view of two studded winter tires with different treads
Nyitókép: Zigmunds Dizgalvis/Getty Images

Ezt senki nem bünteti az utakon, pedig életveszélyes

Téli gumi esetén a nyári melegben jelentősen megnő a féktáv, érezhetően romlik az autó kezelhetősége.

Több országban komoly pénzbírság jár azért, ha valaki télen nem az időjárási körülményeknek megfelelő abronccsal szerelt autóval közlekedik, nyáron viszont sehol sem szankcionálják a téli gumival autózókat. Pedig ilyen gumival járni egyáltalán nem jó döntése, a német autóklub tesztjei szerint ugyanis

kánikulában, száraz aszfalton akár 16 méterrel is megnőhet egy 100 km/h-ról állóra történő fékezés féktávja.

Az ADAC felhívja a figyelmet arra, hogy minél nagyobb a téli gumi profilmélysége és minél magasabb a hőmérséklet, annál jobban nő a féktávolság, melyet értelemszerűen az autó terhelése is jelentősen befolyásol – olvasható a hvg.hu-n.

Szakértők szerint a 4 milliméternél kisebb profilmélységű kopott téli gumikkal sem ajánlott nyáron autózni, mert ezekkel érezhetően romlik a menetstabilitás.

Az enyhébb telek miatt egyre többen gondolkoznak el négyévszakos gumik beszerzésén, melyek egyre jobban teljesítenek a tesztekben – jegyzik meg.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×