eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergely főpolgármesterré választásához

Az LMP-s támogatású civil főpolgármester-jelölt a jelek szerint elfogadja a héten zajlott újraszámlálás eredményét, ellenlábasának sok sikert kívánt a munkához.

A választási folyamat lezárult, de a munka most kezdődik - írta Vitézy Dávid pénteken a Facebook-oldalán, miután lezárult a főpolgármester-jelöltek érvényes szavazatainak újraszámolása, amely alapján Karácsony Gergely nyert.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt bejegyzésében

gratulált és jó munkát kívánt Karácsony Gergelynek,

aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson. Megköszönt minden neki szánt támogatást és biztatást, az önkéntesek és a kollégái kitartó munkáját a kampány során.

Véleménye szerint az újraszámlálás indokolt volt, mivel a Karácsony Gergely és a közte lévő "eredeti különbség nagyjából negyvenszeresét elérő számú szavazat minősítése változott".

Vitézy Dávid úgy vélekedett, hogy a főpolgármester-választás egy szoros és jó verseny volt,

érdemi városi ügyek és várospolitikai kérdések voltak a középpontban.

A jogi eljárások, az érvénytelen, majd pedig az érvényes szavazatok újraszámlálása pedig nem növelte, hanem csökkentette az eredménnyel kapcsolatos kételyeket, jogállamisági garanciákat, a teljes folyamat azt bizonyította, hogy még ha történtek is hibák, a választási rendszerben és a jogorvoslati lehetőségekben meg kell bízni, különben nincs értelme demokratikus választásokat tartani - emelte ki.

Odaszúrás

Ugyanakkor megjegyezte, hogy "az nem működik, hogy ha mi nyerünk, akkor megvédtük a jogállamot, ha kikapunk, akkor egyből odaveszett a harmadik magyar köztársaság", "ha úgy érezzük, veszítünk, rögtön új választás kell, ha végül mégsem, akkor ezt el is felejtjük gyorsan".

"A jogállamra az egyik legnagyobb veszélyt ugyanis az jelenti, ha egyszerű politikai furkósbotként használjuk, és csak akkor vesszük elő, ha az érdekeink úgy kívánják" - fogalmazott Vitézy Dávid.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt kitért arra is, hogy véleménye szerint a választási jogszabályokra nézve bőven van tanulsága ennek a folyamatnak - a kiesett jelölt kihúzásának szabályozatlansága, az urnák tárolása, a szavazatszámlálás rendje és az újraszámlálás kapcsán -, ezért ő azt javasolná, hogy "hozzák vissza az automatikus újraszámlálást a magyar jogrendbe".

Vitézy Dávid azt is írta, hogy a választási folyamat lezárult, de a munka most kezdődik, munka alatt azonban nem "a pártpolitikai csatateret, a kétoldali lövészárkokból való folyamatos lövöldözést" érti, ő épp ezzel szemben indult el a választáson, és ezzel szemben dolgozik majd fővárosi képviselőként is.

"A belterjes politizálás, indulatkeltés és uszítás helyett arra fogok koncentrálni, hogy amennyire csak ez a szilánkosra töredezett fővárosi politikai helyzet lehetségessé teszi majd, végre jobb hellyé, élhetőbb és biztonságosabb várossá tudjuk tenni Budapestet" - zárta sorait Vitézy Dávid.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×