eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Close-up of a young adult rolling a marijuana joint against a blurred background. Man placing desiccated marijuana leaves inside rolling paper.
Nyitókép: juanma hache/Getty Images

Aggasztó: a középiskolások ötöde már kipróbálta a füvet

A kábítószer-ellenes küzdelem világnapján kiadott ENSZ-jelentés szerint tíz év alatt 20 százalékkal nőtt a tudatmódosítókat használók aránya a világon. Magyarországon a zéró tolerancia miatt ugyan kedvezőbbek az adatok, de hazánkban is vannak aggasztó folyamatok – ismertette a hazai helyzetet a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója.

Világszerte a marihuána a legszélesebb körben használt kábítószer, amit nem véletlenül említenek kapudrogként, itthon a közelmúltban végzett HBSC-kutatás szerint a középiskolások 17 százaléka már kipróbálta, a többi szer prevelanciája 5 százalék alatti. A Nemzeti Drog Fókuszpont legutóbbi jelentésében a 18–34 év közöttiek szerhasználatánál is hasonló a sorrend:

  • marihuánát, hasist 10,8 százalék,
  • az ecstasyt 4,7 százalék,
  • amfetamint 2,6 százalék,
  • kokaint 2,3 százalék,
  • dizájnerstimulánsokat 1,9 százalék,
  • cracket 1 százalék

fogyasztott már élete során. Az idősebb 18–64 éves korosztályban legalább 60 százalékkal alacsonyabbak ezek az értékek – írja az Index.

„Ha a nemzetközi összehasonlításokat nézzük, Magyarország a zéró tolerancia miatt is az uniós tagállamok második felében van. Ennek ellenére nálunk is emelkedik az illegális szerhasználat” ‒ fogalmazott a lapnak Téglásy Kristóf. A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója leginkább aggasztónak azt tartja, hogy

az első kipróbálás átlagosan már 14 évre csökkent.

Minden ötödik középiskolás fogyasztott már kannabiszt, amiről a szakember elmondta, hogy ez hosszú távú egészségkárosodást is okozhat, mivel az agy 24 éves korig fejlődik. „Azaz, a kevésbé veszélyesnek titulált marihuána jóval rombolóbb hatást fejt ki a tinédzsereknél, mint mondjuk egy 35 éves felnőttnél, és ugyanúgy függőséget okozhat, mint bármelyik drog” ‒ mutatott rá a szakember. A dizájnerdrogok káros következményei között említette azt a CT-képekkel alátámasztott megállapítást, miszerint a kábítószer hatására az agy örömközpontja is sérül.

A szerhasználat társadalmi csoportonként változik, a marihuána főleg a diákok, egyetemisták, fiatal felnőttek körében elterjedt. A dizájnerdrogok, a kristály, a biofű és hasonlók leginkább a hátrányos helyzetű közösségekben terjednek el, mivel akár 500 forintos adagáron hozzájuthatnak. Eközben az elitrétegben is felívelőben van a kábítószer-fogyasztás, a menedzserdrognak titulált kokain beáramlása is a lefoglalási arányok szerint nagy mennyiségnövekedést mutat a nyugat-európai kikötőkben, ahonnan könnyen eljut hozzánk is.

„Bármilyen pszichoaktív szerről van szó, minden társadalmi csoportot rombol, életeket tesz tönkre”

‒ hangsúlyozta Téglásy Kristóf.

Az úgynevezett partidrogok használata ugyan csökkent a koronavírus-járvány időszakában, de a szer fekete-kereskedelme új erőre kapott, főleg a fesztiválszezon idején nő meg az ezzel kapcsolatos esetek száma. A szakember leszögezte: számos egészségügyi kockázattal jár már maga a kipróbálás is, megnő a kiszáradás veszélye, a szívet is jelentősen megterheli, egyénenként eltérő következménnyel járhat.

Téglásy Kristóf szerint a legfontosabb dolog, amit ez ellen lehet tenni, hogy idejében ‒ a kipróbálók életkorából következtetve ‒ már a hetedik osztályosokat, sőt a gyerekekkel foglalkozókat is, a szülőket, pedagógusokat, védőnőket tájékoztatják a kábítószerek hatásairól és a szerfogyasztás káros következményeiről.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×