eur:
393.21
usd:
362.78
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Szavazatszámlálás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolában kialakított 051. számú szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

Újraszámlálás jöhet az ország ötödik legnagyobb városában

A kormánypártok szerint volt olyan szavazókör Pécsen, ahol kevesebb volt a szavazó, mint az urnákban lévő szavazólapok, míg a baloldal „érdekes” indokokkal ragaszkodna a hatalmához. A választás még nem lefutott.

Pécsen is lehet újraszámlálás. Állítólag a 8-as és a 9-es választókerületben lehettek szabálytalanságok – írja a bama.hu.

A 9-es körzetben a DK-s Auth István 100 szavazattal veszített Barkóczi Csaba, a Fidesz–KDNP–ÖPE képviselőjével szemben, ami jelentős különbségnek mondható. Főleg úgy, hogy az érvénytelen szavazatok száma az adott körzetben ezt meg sem közelítette. Nem véletlenül ragaszkodik Auth István a helyéhez, jegyzi meg a megyei hírportál, hiszen tanácsnok is volt és a Gyurcsány Ferenc által összeállított listáról sem került be a testületbe. Nem is újraszámlálást kér, hiszen azzal nem nyerhetne, hanem a választás eredményének megsemmisítését szeretné – olvasható.

A portál szerint a helyi választási bizottság pénteki döntése alapján viszont egyáltalán nem történt olyan esemény, ami érdemben befolyásolta volna a voksolást és ami miatt szükséges lenne megismételni a választást akár néhány szavazókörben.

A 8-as körzetben a szintén DK-s Zag Gábor, a mostani alpolgármester indított „támadást” az egyébként a kerületben élő Cziráki Gábor szívgyógyászprofesszor ellen, aki nyert. Itt szoros volt az eredmény, ezért újraszámlálást kért az alpolgármester.

Több a szavazólap, mint a szavazó

A döntetlen eredményt hozó 15. választókerületben Vörösné Deák Andrea a Fidesz–KDNP–ÖPE polgári szövetség jelöltjeként indult. A helyi civil közéleti tevékenysége miatt városszerte ismert jelölttel az ellenzék részéről a jobbikos Fürj Csaba állt szemben. Az ÖPE-s képviselőjelölt azért kért jogorvoslatot, mert az egyik szavazókörben több szavazólapot találtak az urnában, mint amennyien érvényesen voksoltak.

Beadványa előtt három bizottsági taggal is beszélt, akiktől megtudta, hogy amíg máshol háromszor számolták meg a voksokat, addig az egyéni képviselőkről szóló íveket csak kétszer, holott ilyen szoros helyzetben háromszor is meg lehetett volna ezt tenni. Ezek mellett az átadás-átvételi jegyzőkönyvekben szereplő adatok kapcsán is lehettek szerinte pontatlanságok.

A jogorvoslattal azt szeretné elérni, hogy csak a szóban forgó szavazókörben ismételjék meg a választást a jelenlegi szereplőkkel, ne ősszel tartsanak időközi voksolást. Egyebekben arról is beszámolt, hogy egy másik szavazókörben kilenccel kevesebb szavazólapot találtak az urnákban.

A szintén a Fidesz–KDNP–ÖPE színeiben indult Jancsula Dezső 36 vokssal kapott kevesebbet a szintúgy jobbikos Fogarasi Gáborral szemben. Az ÖPE-s Jancsula 1136 szavazatot szerzett, miközben 82 volt az érvénytelen voks. A képviselőjelölt nem gyanúsít senkit, tévedés is lehetett szerinte, ezért annyit szeretne a jogorvoslattal, hogy legalább a 82 érvénytelen szavazatot nézzék át újra, mert matematikailag megvan annak a lehetősége, hogy megváltozzon az eredmény.

Várhatóan napokon belül megszületnek az első fokú döntések, a fellebbezések esetén is pár hét alatt döntés születhet a választási végeredmények kapcsán.

A választás után nincs többsége a DK-s koalíciónak

A bama.hu cikke szerint a baloldal Pécsen elveszítette a többségét, jelen állás szerint a jobboldalra, valamint a jelenlegi önkormányzattal kritikus baloldali és centrális erőkre is többen voksoltak, mint a Péterffy Attila vezette koalícióra.

Mint írják, a baloldali jogi kísérletek hátterében az állhat, hogy Gyurcsány Ferenc és pécsi szövetségese, Péterffy ragaszkodna ahhoz ősztől, hogy továbbra is a saját koalíciója élén irányítsa kézi vezérléssel a várost. A helyzet annyira feszült, hogy már az is felmerülhetett, hogy még a mandátumát sem venné fel a polgármester, ha nem sikerül a Gyurcsány-pártiak terve a hatalom megszerzésére – teszik hozzá.

A megyei hírportál korábban arról is írt, hogy Hoppál Péternek, a Fidesz választókerületi elnökének beadványa szerint a 17 pécsi választókerületből az 5-ös, a 6-os, a 8-as, a 9-es, a 13-as, a 14-es és a 16-os körzetekben bukkantak törvénytelen Péterffy-plakátokra, de gyakorlatilag az egész városban előfordulhattak ezek.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×