eur:
393.18
usd:
362.75
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely este ismételten új választást követelt Budapesten

A főpolgármesternek már azzal is problémája van, hogy egy napon tartották az EP- és az önkormányzati választásokat, nem csak azzal, hogy megváltoztatták a szabályokat. Szerinte Szentkirályi Alexandra megalázta a kormánypárti szavazókat és félrevezette az ellenzéki érzelműeket, mégsem tudott győzni a kormányoldal Budapesten.

A fővárosban kialakult helyzetben csak egyféleképpen, új választással, tisztességes, újonnan kiírt szavazással lehet tiszta vizet önteni a pohárba - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) budapesti épülete előtt megtartott pénteki demonstráción.

"Az egyik oldalon a Vitézy Dávid és a nemzeti együttműködés rendszere, a másik oldalon pedig én és a budapesti polgárok, akik meg fogják védeni a szabadságukat" - közölte a főpolgármester.

Közlése szerint a hatalom a propagandán túl, amellyel megpróbálta megmérgezni a budapestiek lelkét, trükkök sorát vetette be a főváros megszerzéséért.

Az első trükk az volt, hogy egy napon rendezték az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, a második trükkel az utolsó pillanatban megváltoztatták a fővárosi önkormányzati választások szabályait, majd egy újabb trükkel "elbábozták, hogy a Fidesznek két jelöltje van". Egy kormányszóvivő, aki "eljátszotta a rossz rendőrt", a másik pedig egy volt államtitkár aki kikérte magának, hogy fideszes - mondta.

Szentkirályi Alexandra pedig az utolsó pillanatban visszalépett, megalázva a kormánypárti és félrevezetve az ellenzéki szavazókat. Ennek ellenére nem sikerült megnyerniük a választást, az emberek hatalma újra legyőzte a hatalom emberét - tette hozzá.

Ugyanakkor ezzel nem ért véget a manipulációk sora. Ugyanis a fideszes delegáltakkal feltöltött NVB "nem a választások tisztaságát, hanem a szennyes manipulációt szolgálja". Írásos előterjesztés nélkül döntöttek az újraszámolásról, az urnák felnyitásakor nem voltak jelen az ellenzéki küldöttek, és a szavazatokat szabálytalanul csomagolták össze - sorolta.

Ennek eredményeképpen minden perceben több Vitézy-szavazat van. Az első információ szerint 70-nel több Karácsony-szavazat volt, majd már csak 54, majd már csak 29, ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat - közölte.

A múltról

Felidézte, hogy öt éve visszavették a várost, azóta Budapest zöldebb, szolidárisabb és szabadabb lett. Budapest nem részvénytársaság, hanem köztársaság, ahol a budapestiek vannak hatalmon, ebben a városban dobog a demokratikus Magyarország szíve - fogalmazott. Hitvány módon, a Covid-járvány és az energiaválság idején a kormány megpróbálta kivéreztetni a várost 300 milliárd forint elvonásával, de nem sikerült. Sem fenyegetéssel, sem propagandával nem tudták megtörni Budapest gerincét - mondta.

"Ez a küzdelem nem az én küzdelmem, ez a ti küzdelmetek a szabad és demokratikus Budapestért. Hajrá Budapest, éljen a köztársaság!" - fejezte be beszédét Karácsony Gergely.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×