eur:
394.77
usd:
367.73
bux:
72288.23
2024. július 2. kedd Ottó
Lake Neusiedl National Park  fertő tó
Nyitókép: bririemoments/Getty Images

Fellángolt a vita a Fertő tavi beruházás engedélyeivel kapcsolatban

A Fertő tó Barátai Egyesület szerint a tó partjára tervezett kormányzati beruházás, az Élmények Otthon elnevezésű projekt már nem rendelkezik érvényes vízjogi engedéllyel. Az Építési és Közlekedési Minisztérium azt közölte az InfoRádióval, hogy minden szükséges engedély rendelkezésre áll.

Nem a vízjogi engedély az egyetlen, ami hiányzik ehhez a beruházáshoz - állította az InfoRádióban a Fertő tó Barátai Egyesület titkára.

"A Fertő tavi vízitelepnél tervezett a kormány egy úgynevezett rekonstrukciót. Ehhez több engedélyre volt szükség, ezek közül az egyik a vízjogi volt, hiszen az építkezés a Fertő tó medrében és partján folyik. Csakhogy lejárt az engedély határideje" - hangoztatta Kun Zoltán. Ezért a szervezet úgy gondolja, a beruházásnak pillanatnyilag egyetlen érvényes engedélye sincs. Ugyanis az építési engedély már két éve lejárt, mivel pedig a környezetvédelmi engedély a vízjogi engedélyhez kötött, így már az sem érvényes.

Az egyesület korábban pert indított a környezetvédelmi engedély visszavonása érdekében, de most arról tájékoztatta a bíróságot, hogy megítélésük szerint, mivel a vízjogi engedély érvényét vesztette, ezzel a környezetvédelmi sem hatályos a továbbiakban. Kun Zoltán úgy vélte: a beruházásnak már egyetlen érvényes engedélye sem maradt.

Az InfoRádió megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot is. A szaktárca azt írta, hogy a vízjogi engedélyre vonatkozó információ téves, mert a kormányhivatal által kiadott megszüntető határozat a Rákos-patak mederrendezését érinti.

"Minden jelenleg zajló kivitelezési munkához rendelkezünk a szükséges engedélyekkel" - olvasható a tárca válaszában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×