eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Lakcímet igazoló hatósági igazolványok (személyi azonosítót igazoló hatósági igazolványok) új grafikával és Magyarország felirattal a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Van, aki kétszer szavazhat jövő vasárnap? Itt a válasz

Nem szavazhatnak kétszer a lakcímet létesítő levélben szavazók.

Hiába létesít magyarországi lakcímet a külhoni szavazó, nem szavazhat személyesen és levélben is az európai parlamenti (EP-) választáson.

A június 9-ei EP-választáson a Magyarországon és más európai uniós országban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ehhez május 15-ig kellett kérniük felvételüket a névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda 127 ezer külhoni magyart vett fel a névjegyzékbe. Az NVI 102 386 ezer levélcsomagot küldött ki postán, 24 619 ezer választópolgár személyes átvételt kért. Ők hétfőtől (május 27-től) vehetik fel a szavazási levélcsomagokat (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken vagy a kijelölt, határ menti településeken. Előfordulhat azonban, hogy a levélben szavazó - még a választás előtt - lakcímet létesít Magyarországon. Általában a lakcím létesítésekor a választópolgárt automatikusan felveszik a település névjegyzékébe. Amennyiben a külhoni választópolgár a szavazást megelőző hetedik nap - vagyis június 2. - előtt létesít magyarországi lakcímet, úgy őt felveszik a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe, egyúttal pedig a visszaélések és kettős szavazások kiszűrése érdekében törlik a levélben szavazók névjegyzékéből. Ilyenkor a választópolgár nemcsak az EP-választásra, hanem az önkormányzati választásra is felkerül a szavazóköri névjegyzékre.

Ez azt jelenti, hogy ha a választópolgár a lakcím létesítése előtt fel is vette a levélszavazási csomagját és akár vissza is juttatta az NVI-hez, a szavazathoz tartozó azonosító nyilatkozat ellenőrzésekor azt nem fogják érvényesnek elfogadni, hiszen a választópolgár már nem szerepel a levélszavazók névjegyzékében. A választópolgár így csak személyesen szavazhat a lakóhelye szerinti szavazókörben. Amennyiben azonban a választópolgár június 2-át követően létesít magyarországi lakcímet, őt az EP-választás tekintetében már nem lehet felvenni a szavazóköri névjegyzékbe és nem szavazhat személyesen, csak levélben, viszont az önkormányzati választásra ebben az esetben is felkerül a szavazóköri névjegyzékre. Mindez tehát azt jelenti, hogy e határidőt követően hiába létesít a külhoni szavazó a voksolás előtt lakcímet Magyarországon, az EP-választáson nem szavazhat levélben és személyesen is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×