eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján, 2024. március 22-én. Balról Törőcsik Zsolt műsorvezető.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: Háborús a hangulat Brüsszelben

A miniszterelnök szerint új dimenzió nyílt az uniós politikában: nem az a döntő kérdés, ki a jobb- vagy baloldali, hanem az, hogy ki a béke- és ki a háborúpárti. Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos EU-csúcsról jelentkezett be és úgy fogalmazott, Brüsszel Soros György hálózatának foglya.

Furcsa érzés Magyarországról Brüsszelbe jönni, mert Magyarország úgy néz ki, mint egy normális ország, ahol higgadt, nyugodt gondolkodás zajlik - mondta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Brüsszelben most háborús a hangulat, úgy beszélnek a vezetők, mint akik a saját háborújukat vívják Oroszország ellen. Úgy fogalmazott, nem lehetünk a háborúval kapcsolatban közömbösek, de hiányzik a megfelelő távolságtartás.

Háborús spirálban vannak, és annak érdekében, hogy a győzelmet elérjék, egyre több dolgot vállalnak be. Elkezdődött annak az előkészítése, hogy nyugati országok katonái állomásozzanak Ukrajna területén -- mondta, és hozzátette: ami 2-3 hónapja még elképzelhetetlen volt, az ma természetes. Korábban a németek még sisakok küldéséről beszéltek,

most pedig arról van szó, hogy olyan rakétarendszereket adna Németország Ukrajnának, amivel Moszkváig is el lehet lőni, de legalábbis jó mélyen be lehet lőni az orosz területekre.

Rámutatott: híve az észszerű disputának, de valahogy a "sarkunkat meg kell vetni", és a tűzszünetet, a béketárgyalást kell képviselni, egyébként "berántanak bennünket".

Arra figyelmeztetett: az első világháború kezdete is egy lokális konfliktus volt, csak lépésről lépésre alakult át, terebélyesedett ki, ahogy az orosz-ukrán háború is egy lokális, helyi ügy volt, "valahol ott Donyeck külsőn", de most már ott tartunk, hogy a NATO országainak katonai szintű bevonódásáról szól a beszélgetés.

„Nyugaton a választásokon kérdezik meg az embereket, miközben Magyarországon a kormány rendszeresen felkínálja az lehetőséget, hogy fontos ügyekben el lehessen mondani a véleményt˜ - mondta Orbán Viktor, utalva a nemzeti konzultációkra.

Az ukrán gabonaárakkal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: az unió rendkívül szigorú bürokratikus előírásokat ír elő a gazdáknak, miközben Ukrajnában nincsenek ilyen szabályok. A megkötöttség nélkül termelők olcsóbban tudják eladni a terméket, mint a magyar gazdák. Az olcsó ukrán termék miatt a magyar áru a raktárakban marad, és óriási erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy ezeket el lehessen adni. A másik megoldásnak azt tartja, hogy ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák a magyar gazdákra is, mint az ukránokra, de úgy látja, Brüsszelnek most fontosabb Kijev, mint a mezőgazdaságból élők megélhetése.

Szerinte új dimenzió nyílt az uniós politikában, nem az a döntő kérdés, ki a jobb- vagy baloldali, hanem az, hogy ki a béke- és ki a háborúpárti. "Nekünk az lenne a jó, hogy minél több békepárti politikust küldjünk az Európai Parlamentbe"- tette hozzá.

A kormányfő azt mondta: Brüsszel valójában Soros György hálózatának a foglya, a Soros-féle hálózat olyannyira beépült, hogy az európai intézmények pénzt adnak neki. Nem egyszerűen véleménybefolyásoló pozícióik vannak a Soros-birodalom embereinek, hanem olyan erős alkupozícióik, hogy a saját maguk fenntartásához szükséges pénz egy részét ki tudják venni a brüsszeli kasszából: bent vannak a bizottságban, az Európai Parlamentben és

"jó néhány miniszterelnök egyértelműen Soros által kitartott ember".

Meglátása szerint Brüsszel egyre inkább foglyává válik a Soros György által "nagy munkával az elmúlt 30 évben felépített" nemzetközi aktivista hálózatnak.

A magyar belpolitika legfontosabb kérdésének is a háborúhoz való viszonyt tartja, azt mondta, a magyar baloldal köldökzsinórja Brüsszelből ered, ha ők vezetnék az országot, akkor most "szügyig állnánk" a konfliktusban.

Az önkormányzati választással kapcsolatban úgy fogalmazott: jelenleg a fontos dolgokat nem a főpolgármester dönti el, hanem azok az emberek, akik egyszer már csődbe vitték az országot, ezért ki kell rakni Budapest vezetéséből a korábbi Gyurcsány-kormányok embereit.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×