eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Túl vagyunk az influenzajárvány csúcsán, de néhol még erősen terjed a vírus - térképek

55 100-an fordultak múlt héten orvoshoz influenzás tünetekkel. Negyvenkét ember került az intenzívre. Továbbra is alacsony szinten jelen van a koronavírus.

A 8. héten - február 19. és 25. között - az influenzás betegek 40,3 százaléka volt gyerek, 29,1 százaléka a 15-34 évesek, 22,5 százaléka a 35-59 évesek és 8,1 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az adatok szerint múlt héten az országban hét közigazgatási területen nőtt, tizenkét területen csökkent, és egy területen - Budapesten - nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A vizsgált légúti mintákban az influenza pozitivitási arány 41,1 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 2,5 százalék volt.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma

  • Győr-Moson-Sopron (1087),
  • Somogy (1003) és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (813) vármegyében volt a legmagasabb,

Heves (239), Békés (356) és Vas (370) vármegyében pedig a legalacsonyabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Jász-Nagykun–Szolnok vármegye kivételével az ország valamennyi területén diagnosztizáltak.

A 8. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról hét jelentés érkezett hét területről, ezek Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye. A megbetegedések három óvodát, egy általános iskolát és három szociális intézményt érintettek.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a nyolcadik héten 357 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 42 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A kórházi ápolást igénylő 357 SARI beteg 43,1 százaléka (154 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 28,6 százaléka (102 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül

  • 100 főnél RSV,
  • 82 főnél influenza A,
  • 27 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében.

Az RSV-pozitív betegek 86,0 százaléka (86 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 74,1 százaléka (20 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta SARI megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak.

A szennyvízvizsgálatok szerint is csökkent influenza jelenléte, a vírus örökítőanyagának koncentrációja 12 vizsgált mintában haladta meg a kimutatási határt.

Jelen van még a koronavírus is

A 7. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve további csökkenést mutat. A vizsgált városok közül csökkenés mérhető Budapest mindhárom szennyvíztisztítója esetében, valamint Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Tatabánya esetében.

Emelkedést Eger és Kaposvár esetén detektáltak,

míg a további 10 vizsgált településen stagnálás mérhető.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

A szennyvízmintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvízminták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×