eur:
390.81
usd:
364.69
bux:
68346.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Kirobbant a nádasháború a Balaton kedvelt partszakaszán

A kérdőívre válaszolók 88 százaléka nem támogatja a nádas felszámolását és áttelepítését.

Elkészült a Balatoni KaPoCs egyesület (CSPK) legutóbbi kérdőívének a kiértékelése, amely a csopaki eladott, volt BAHART hajóállomás, és vitorláskikötők előtti nádas sorsával foglalkozott, mivel az útban van a fejlesztőknek. A kérdőívet 2024.02.08 és 2024.02.20 között lehetett kitölteni, és összesen 212-en töltötték ki (ami az eddigi kérdőívek során a legmagasabb részvételnek számít); 93 százalékban csopaki ingatlan tulajdonosok, és kisebb számban (35-en) vitorlásklub tagjai és hozzátartozóik. A fő kérdésre a válaszadók 88 százaléka reagált úgy, hogy „nem támogatja a nádas felszámolását/áttelepítését” – olvasható az egyesület honlapján.

Az eredmény hasonló egy másik FB csoportban, szűkebb körben végzett szavazás utolsó napja előtti eredményéhez (ahol 38 + 24 törölt szavazat volt a NEM-re, és 15 fő szavazott IGEN-nel ; igaz ott utolsó napon tömegesen (több mint 80 fő) léptek be a csoportba vitorlás- és motoros kikötőfejlesztőkhöz köthető / által érezhetően mozgósított új tagok, akik felborították az eredményt − írja a hirbalaton.hu.

A válaszadók szorgalmazták az érintett felek közti személyes nyílt egyeztetést egy asztalnál összehozva az önkormányzatot, a fejlesztőket, az aktív helyi civil szervezeteket, valamint természetvédelemben jártas intézményeket. A válaszadók túlnyomó többségének nincs tudomása a Balatonon más helyszínen sikeres nádáttelepítésekről, ami összhangban van a kérdőíven kívül megkérdezett KDT Vízig (mint a Balaton tómedrének kijelölt állami kezelője), és más tudományos szervezetek (Limnológiai Intézet, Balatonfelvidéki Nemzeti Park) gyakorlati tapasztalataival.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×