eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Unsplash.com

Vészjelzés: vége lehet az általunk ismert Balatonnak

Egyszerre több ok miatt is pusztulnak a nádasok a Balatonban, Paloznak és Alsóörs között.

Pusztul a nádas a Balaton mellett, Paloznak és Alsóörs között. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő, Pomogyi Piroska hidrobiológus szerint a riasztó méretet öltő jelenségnek négy oka van, és mind az ember tevékenységéhez köthető.

Az egyik, hogy idei hajtások nem nagyon tudtak kifejlődni, mert nagyon régen nem aratták ezeket a területeket. A szakértő szerint a Szerdahelyi öbölben, Alsóörs és Paloznak között, 2014-ben volt aratás, a Paloznaki-öbölben Paloznak és Csopak között még régebben.

A második probléma, hogy különösen a Paloznaki-öböl keleti szélén nagyon sok stég, bejáró szabdalja fel a nádast. A harmadik és talán a legfontosabb tényező mind közül az, hogy 2016 óta magasabb felső szabályozási vízszintet tartanak a Balatonon, és emiatt megváltoztak az áramlási, a hullámzási viszonyok is. A kettő együtt Pomogyi Piroska szerint azért okoz súlyos gondot, mert ahol a stégek, bejárók felszabdalják a nádast, ott be tud hatolni a hullámzás, és tovább károsítja a nádat.

"Ezek az erősebb hullámok miatt a letört nád nem szárad meg, az egyéb növénymaradványokat kidobja a nádas szélébe a hullámzás, ami viszont a mögöttes területeket még inkább bezárja. Ezek miatt mocsarasodás indult meg" – sorolta a hidrobiológus, ráadásul negyedik okként megemlítette, hogy egy új kikötő mólója 300 méterre benyúlik a tóba, és emiatt is megváltoztak az áramlási viszonyok.

"Ennyi emberi beavatkozás túl sok volt már a nádállománynak. Az idén ráadások nagy viharok voltak, és összetörte az avas nádat. A fény nem tud lehatolni az alatta lévő rétegekbe, és emiatt az új hajtások sem tudtak előjönni" – mondta Pomogyi Piroska.

Arra is emlékeztetett, hogy 2020 óta törvényi szabályozza, hogy

a magas minőségi osztályba tartozó nádasokban szigorúan tilos bármilyen beavatkozás. Például a stégbejárók legnagyobb része illegális.

Ráadásul a nádasba így idegenhonos növények és állatok is bekerülnek, és ezzel megváltozik az egész nádas szerkezete. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Balaton vízminőségének a védelmében is szerepet játszik nád, ezért a Balaton jellege is megváltozik.

"Ha a nádas eltűnik, ha nem teszünk ellene valamit, hanem mindig csak károsítjuk a nádat, akkor maga a Balaton is megváltozik, és ez nem a Balaton lesz többé" – mondta Pomogyi Piroska.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×