eur:
391.08
usd:
365.63
bux:
68126.53
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Brutális összeget kell költeniük az új rendszámra a magyar autósoknak

Közel ötezer darab speciális rendszámot készíttettek maguknak a hóbortjukra sok pénzt költő magyar autósok tavaly.

Rekordot döntött tavaly a különleges rendszámok gyártása Magyarországon. Összesen 4160 egyénileg kiválasztott azonosítót engedélyeztek a hazai autósoknak 2023-ban, emellett 657 darab egyedi rendszám is felkerült a járművekre tavaly – közölte a vezess.hu megkeresésére Budapest Főváros Kormányhivatala.

A hét jelből álló új rendszámok 2022 nyarán történt bevezetése után az első félévben 3048 egyéni és 604 egyedi rendszámot igényeltek a járművek tulajdonosai, hatalmas volt a roham. Ugyanannak az esztendőnek az első felében a régi rendszámból pedig 904 darab egyénit és 169 egyedit engedélyeztek.

A egyedi azonosítók közül a hat betű, egy szám összeállítást kérik a legtöbben. „2022. július 1. óta a legnépszerűbb első két betűpár a BM, az AU és a DR. Ugyanettől az időszaktól kezdve a legnépszerűbb első két betűpár a BM-W és a negyedik betű a gyártmány sorozat jele, az AU-DI, valamint a DR, ahol a 3 és a 4 karakter a kérelmező vezeték és utónevének az első betűjelei” – közölte a kormányhivatal.

Nem változott az egyéni rendszámok 112 450 forintos és az egyediek 435 000 forintos ára, de mivel az egyéni rendszámoknál csak „sorozatban előállítható” azonosítókat lehetett igényelni, és az első két betű csak két magánhangzó vagy két mássalhangzó lehet, vagyis értelmes szavak alkotása esetén többnyire csak a 435 ezer forintos megoldás használható.

A statisztikákból az is kiderült, hogy az újfajta rendszámokkal megugrott a pótlások száma is: 2023-ban 16 291 alkalommal kértek a tulajdonosok új rendszámot, egy évvel korábban ez nagyjából a fele volt (8886).

Jellemzően kétféle okból kérik a tulajdonosok az autójuk rendszámának pótlását. Ha elveszítették, leesett a kocsiról, ellopták, vagy ha az autó balesetében megsérült, és a jármű helyreállítása után szükség van mindkettőre. A szabályok szerint ugyanakkor „nem engedélyezhető az elveszett, eltulajdonított, megsemmisült rendszámtábla utángyártása, ha a rendszámtábla másodízben, vagy a két rendszámtábla egyszerre, vagy szóló motorkerékpár, pótkocsi rendszámtáblája tűnik el”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×