eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Senior woman in the city
Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Fontos üzenetet kaptak a nyugdíjasok a kormánytól

Megkezdődött a dupla nyugdíjak kifizetése, átlagosan csaknem félmillió forintot kapnak a nyugdíjasok.

Mától érkezik a dupla nyugdíj – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) miniszterhelyettese, Vitályos Eszter. A kormány közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben arról beszélt, hogy a februári ellátással együtt ma utalják az emelt összegű 13. havi nyugdíjat is.

Megjegyezte, hogy az év eleji 6 százalékos emelés természetesen a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. Egy átlagos nyugdíjat figyelembe véve kétszer 230 ezer forint, összesen 460 ezer forint érkezik.

Ez abból adódik, hogy az átlagos öregségi nyugdíj januártól meghaladhatja a 230 ezer forintot. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy ez csak egy ökölszabály szerinti számítás, hiszen nem minden nyugdíj öregségi: a nyugdíjszerű ellátások körülbelül egynegyede nem az, hanem más jogcímen folyósítják. Éppen ezért érdemes a medián nyugdíjból kiindulni, amelynél többet és kevesebbet is körülbelül ugyanannyian kapnak. A medián nyugdíj most mintegy 192 ezer forint – írja a vg.hu.

A nagy összegű kifizetések miatt a Magyar Posta a szokottnál korábban, ugyancsak hétfőn megkezdi a nyugdíjak kézbesítését. A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások megközelítőleg 40 százaléka még ma is készpénzben, postai kézbesítéssel történik. Ez összességében közel 850 ezer embert érint. A postai kézbesítés ütemezetten, a szokásos sorrendben valósul meg, és a hónap végéig tart. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfelek felkeresése – a kifizetés korábbi kezdése miatt – korábban, de legkésőbb a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik meg.

Varga Mihály pénzügyminiszter a hét végén már jelezte, hétfőtől 2,5 millió idős honfitársunk kapja meg ismét a 13. havi nyugdíjat a februári ellátással együtt. Leszögezte, hogy a költségvetés a jelenlegi nehéz és veszélyes időkben is biztosítja az ehhez szükséges 1041 milliárd forintot. A költségvetés a 13. havi nyugdíjak kifizetéséhez 520,5 milliárd forintot biztosít.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×