eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Lomok a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

57 év után is tud újat mondani a budapesti lomtalanítás - eláruljuk, mit

Ha valakinek olyan lomja van, ami valaki számára még hasznos lehet, azok számára új lehetőség nyílt. Kezdődik a lomtalanítási év.

Már 57 éve zajlik lomtalanítás Budapesten, amikor is a köztisztasági vállalat - jelenleg a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója - kerületről kerületre haladva megszabadítja a lakosságot nagydarabos hulladékaiktól.

A feladat komoly, tavaly például bő 31 ezer tonna lomot gyűjtöttek össze, ami egy teljes budapesti kerület egész éves hulladékmennyiségének felel meg.

Idén február 12-én Csepelen (XXI. kerület) kezdődik az éves lomtalanítási program, majd Belváros-Lipótváros (V. kerület), Budavár (I. kerület) és a XVI. kerület következik.

Az FKF a lomtalanítási tervet, a körzeteket és a kapcsolódó tájékoztatást is a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve szervezi.

Ahhoz, hogy ez a lakosság számára kényelmes szolgáltatás a környezeti szempontokat és a körforgásos hulladékgazdálkodás elvárásait is érvényesítse, a társaság kifejezetten kéri a lakosokat, hogy a lomtalanításra vonatkozó előírásokat tartsák be, és csak olyan holmit helyezzenek ki, ami nem gyűjthető szelektíven és amely nem károsítja a környezetet, tehát

kizárólag nagydarabos hulladék (például elhasználódott bútor, ágybetét, szőnyeg)

helyezhető ki.

Tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, például

  • háztartási hulladék,
  • szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék,
  • elektromos és elektronikai hulladék,
  • építési-bontási törmelék,
  • sitt,
  • föld,
  • síküveg,
  • zöldhulladék,
  • textil,
  • az ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék,
  • veszélyes hulladék (ezek egy része a lakosság számára rendelkezésre álló 18 budapesti szelektív hulladékgyűjtő-udvarban adható le, ahol újrahasznosításukról vagy környezetbarát módon történő ártalmatlanításukról szakemberek gondoskodnak).

A lomok elszállítását a meghirdetett időpontban történő kihelyezést követő napon végzik el a közterületeken. A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását, de

az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

A lomok kikészítésének időpontjáról és módjáról a társaság előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot, akik FKF weboldalán, térkép segítségével is tájékozódhatnak a lakcímükre vonatkozó pontos lomkikészítési dátumokról.

Lomot kizárólag közterületre szabad kihelyezni - zöldterületre és parkoló autók mögé nem -, lehetőleg 18 óra után olyan helyre, ahol a gyűjtőjármű hozzáfér.

A lomhulladék mennyisége egyébként csökken - a szelektív gyűjtés terjedésével.

Lomtalanítás előtt érdemes végignézni a kidobásra szánt lomokat olyan szemmel is, hogy azok más számára még használhatók-e eredeti funkciójukban. Ha igen, úgy azok térítésmentesen leadhatók az FKF két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.), ahonnan jelképes tárolási díjért bárki elviheti őket, akinek szüksége van rá. Barkácsoláshoz, hobbi lakberendezéshez is érdemes alapanyagok után kutatni itt; ezt felismerve a budapestiek évek óta nagy számban látogatják a központokat: 2023-ban több, mint 24 ezren tértek be a két újrahasználati központ valamelyikébe.

2024. január 1-től Budakalász, Dömös, Kisoroszi, Nagytarcsa és Visegrád településeken is a Budapesti Közművek FKF hulladékgazdálkodási divíziója végzi a hulladékok begyűjtését. Ennek részeként évente egy alkalommal, előre egyeztetett időpontban házhoz menő rendszerben lomtalanítási szolgáltatást is nyújt minden háztartás részére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×