eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Borbély Lénárd csepeli polgármester hivatalos oldala

Fontos ügy mellé állt Csepelen Hosszú Katinka

A digitális világ veszélyeire hívja fel a figyelmet a főváros XXI. kerületében elindított Családmentő Gyermekvédelmi Program, amelynek a háromszoros olimpiai bajnok úszónő lett a nagykövete.

A programot bemutató sajtótájékoztatón Hosszú Katinka kiemelte: szeretné minden eszközzel felvenni a harcot a digitális tér veszélyeivel szemben, ezért „nagy örömmel és gondolkodás nélkül” vállalta el a családok digitális védelmét célzó projekt nagyköveti feladatait.

„Friss szülőként magam is kezdem látni, hogy a fiatalokat mennyire beszippantja a digitális tér” – mondta a 26-szoros világ- és 35-szörös Európa-bajnok sportoló, kiemelve, hogy az okoseszközök túlzott használata az erre vonatkozó kutatások szerint hosszú távon negatív hatásokat okozhat a gyerekek mindennapjaiban.

Hosszú Katinka hangsúlyozta: a családmentő programban olyan ingyenes előadásokat és workshopokat tartanak családoknak, amelyek segítenek megelőzni ezeket a káros hatásokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az úszás és minden más sporttevékenység éppen ellentétes hatásokkal jár, mint a digitális eszközök használata.

„A sport személyiséget fejleszt, idegrendszert fejleszt, kitartást, fegyelmet tanít” – sorolta az úszónő, majd hozzátette: bízik benne, hogy

a program révén minél több gyermeket sikerül sportolásra és mozgásra ösztönözni a képernyőhasználat helyett.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere felidézte: a Családmentő Gyermekvédelmi Programot 2023 novemberében indította el az önkormányzat az online biztonságért, valamint a digitális technológia veszélyeinek csökkentése érdekében.

„Ahhoz, hogy változást érjünk el, nekünk, szülőknek kell elsősorban változnunk” – jelentette ki. A XXI. kerületi polgármester közölte: azért is megtisztelő számukra, hogy egy „igazi példakép” vállalta el a program nagyköveti feladatait, mert

szeretnék országosan ismertté tenni a kezdeményezést.

„Nemcsak a helyi családoknak, hanem minden magyar családnak segítséget és mintát szeretnénk nyújtani annak érdekében, hogy a gyermekek ne szigetelődjenek el, és ne a digitális térben játsszanak kontroll nélkül, hanem együtt, a valódi világban” – magyarázta Borbély Lénárd, aki úgy fogalmazott: digitális, mentális és fizikai téren is szeretnék megóvni a gyerekeket.

Nem lehet a szőnyeg alá söpörni a problémát

Pöltl Ákos, a Mathias Corvinus Collegium vezető oktatója, az Ifjúságkutató Intézet kutató szakértője, családbiztonsági szakértő pedig arról beszélt, hogy a gyerekek digitális védelmének témája még mindig nem kap elég figyelmet, pedig egyre több a „sokkoló adat”, a PISA-teszt eredményei alapján ugyanis világszinten csökken a gyerekek teljesítménye. A szakértő szerint a hanyatlás 2012-től figyelhető meg, ami összefüggésben áll azzal, hogy abban az évben terjedt el a fiatalok között az okostelefon, és akkor indult hódító útjára az Instagram.

Pöltl Ákos kiemelte, hogy

egyre elégedetlenebbek, szorongóbbak, depresszióra hajlamosabbak a fiatalok, aminek részben a közösségi média okozta izoláció és elmagányosodás az oka.

A káros hatások kivédésében a család megtartó és preventív ereje mellett a sport, a zenetanulás, a természetben töltött idő és a személyes találkozások segíthetnek leginkább a gyerekeknek az oktató tájékoztatása szerint.

Felhívta a figyelmet, hogy a program keretében tartott előadásokon szóba kerül többek közt a közösségi média okozta énképzavar, a beszippantó mechanizmus, a videójátékok és a pornótartalmak témája. A workshopokon pedig működő megoldásokat is kínálnak a felmerülő problémákra, például hogy miként érdemes változtatni az otthoni szokásokon a gyerek mentális egészségének megóvása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×