eur:
395.17
usd:
368.12
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Orbán Viktor / Facebook

Téma van - Összeült a kormány Sopronbánfalván

Megkezdődött a kormány háromnapos kihelyezett ülése Sopron külvárosában. A miniszterelnöknek bizonyosan sűrű februárja lesz, amelyet a parlament tavaszi ülésszakának nyitánya zár.

"Meló az van" - ezzel a jelmondattal posztolt néhány fotót a Facebookon Orbán Viktor miniszterelnök a Sopronbánfalvára kihelyezett kormányülésről.

A háromnapos tanácskozás témáit nem hozták nyilvánosságra, de szóba kerülhet a gazdasági kérdések között a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, 75 bázispontos kamatcsökkentése is. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter január 16-án az InfoRádió Aréna című műsorában így értékelte a jegybank kamatpolitikáját: "A jegybank jó úton van, elkezdte a kamatcsökkentést, 75-ösével megy. Azt nem tudom elhallgatni, hogy továbbra is azt gondolom, túl óvatos a jegybank, túlóvatoskodja az egész dolgot, kíváncsi leszek a következő lépésére, hiszen az infláció 5,5 százalék volt, a jegybanki alapkamat ennél ugye sokkal magasabb, 10,75 százalék, és számít a reálkamat."

A legutóbbi EU-csúcs történéseit is át kell beszélniük a kormánytagoknak, ez volt az a pillanat, amikor egyhangú döntés született Ukrajna 50 milliárd eurós támogatási csomagjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök így értékelte ezt a Kossuth rádióban: "Magyarország is részt vállal az ukrán állam állam működtetésének költségéből, de fegyvert nem küldünk, és Magyarországra továbbra is érkezik az a pénz, ami nekünk jár. A mi pénzünk nem kerül Ukrajnába."

A kormány jogalkotási programja korábban felkerült már az Országgyűlés honlapjára, Svédország NATO-csatlakozásának a jóváhagyása nem szerepel benne, de nem is kell, mert arról már csak parlamenti döntés szükséges. Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozata alapján nem biztos, hogy meglesz hozzá a kétharmad.

"A kormány tehet ígéreteket időpontokra, de az időpontot egyetlen tényező fogja meghatározni, ez pedig a magyar parlament. Amikor a magyar képviselők úgy látják, hogy eljött az idő. Nincs nagy gusztusuk a döntéshez, aminek az az oka, hogy amikor a finnek csatlakozását jóváhagyta a parlament, a rákövetkező napon Finnország kormánya beperelte Magyarországot egy másik ügyben. Meg kell érteni a képviselőket is."

Orbán Viktor február 17-én a Várkert Bazárban tartja meg hagyományos évértékelő beszédét, majd felszólal a Fidesz és a KDNP frakcióinak február 21-22-i kihelyezett ülésén, illetve várhatóan a tavaszi parlamenti ülésszak február 26-i nyitányán is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Az ázsiai piacokon felemás elmozdulásokat láthattunk ma, Európában ugyancsak iránykeresés volt a jellemző a nyitásban, később azonban egyre jobbra fordult a hangulat. A magyar piacon izgalmas sztorik voltak ma: különösebb fundamentális ok nélkül kilőtt a Masterplast és az Appeninn árfolyama, míg az Alteo közölte, hogy rövidesen jöhet a társaság történelmének legnagyobb zöldberuházása. Közben komolyabb esést szenvedett el a bitcoin árfolyama, amivel kulcsszintre került a legértékesebb kriptoeszköz árfolyama. Amerikában vegyes hangulatban telt a kereskedés, különösen a tech részvények gyengélkedtek ma. Külön kiemelendő az Nvidia esése: a cég részvényei alig 3 kereskedési nap alatt már közel 15 százalékot vesztettek értékükből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 22:15
×
×
×
×