eur:
389.49
usd:
361.69
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Orbán Viktor / Facebook

Téma van - Összeült a kormány Sopronbánfalván

Megkezdődött a kormány háromnapos kihelyezett ülése Sopron külvárosában. A miniszterelnöknek bizonyosan sűrű februárja lesz, amelyet a parlament tavaszi ülésszakának nyitánya zár.

"Meló az van" - ezzel a jelmondattal posztolt néhány fotót a Facebookon Orbán Viktor miniszterelnök a Sopronbánfalvára kihelyezett kormányülésről.

A háromnapos tanácskozás témáit nem hozták nyilvánosságra, de szóba kerülhet a gazdasági kérdések között a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, 75 bázispontos kamatcsökkentése is. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter január 16-án az InfoRádió Aréna című műsorában így értékelte a jegybank kamatpolitikáját: "A jegybank jó úton van, elkezdte a kamatcsökkentést, 75-ösével megy. Azt nem tudom elhallgatni, hogy továbbra is azt gondolom, túl óvatos a jegybank, túlóvatoskodja az egész dolgot, kíváncsi leszek a következő lépésére, hiszen az infláció 5,5 százalék volt, a jegybanki alapkamat ennél ugye sokkal magasabb, 10,75 százalék, és számít a reálkamat."

A legutóbbi EU-csúcs történéseit is át kell beszélniük a kormánytagoknak, ez volt az a pillanat, amikor egyhangú döntés született Ukrajna 50 milliárd eurós támogatási csomagjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök így értékelte ezt a Kossuth rádióban: "Magyarország is részt vállal az ukrán állam állam működtetésének költségéből, de fegyvert nem küldünk, és Magyarországra továbbra is érkezik az a pénz, ami nekünk jár. A mi pénzünk nem kerül Ukrajnába."

A kormány jogalkotási programja korábban felkerült már az Országgyűlés honlapjára, Svédország NATO-csatlakozásának a jóváhagyása nem szerepel benne, de nem is kell, mert arról már csak parlamenti döntés szükséges. Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozata alapján nem biztos, hogy meglesz hozzá a kétharmad.

"A kormány tehet ígéreteket időpontokra, de az időpontot egyetlen tényező fogja meghatározni, ez pedig a magyar parlament. Amikor a magyar képviselők úgy látják, hogy eljött az idő. Nincs nagy gusztusuk a döntéshez, aminek az az oka, hogy amikor a finnek csatlakozását jóváhagyta a parlament, a rákövetkező napon Finnország kormánya beperelte Magyarországot egy másik ügyben. Meg kell érteni a képviselőket is."

Orbán Viktor február 17-én a Várkert Bazárban tartja meg hagyományos évértékelő beszédét, majd felszólal a Fidesz és a KDNP frakcióinak február 21-22-i kihelyezett ülésén, illetve várhatóan a tavaszi parlamenti ülésszak február 26-i nyitányán is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×