eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Back to school supplies. Books and blackboard on wooden background
Nyitókép: Prapass Pulsub/Getty Images

Mégsem kér minősítést a pedagógusok háromnegyede

A korábbi 22 ezer jelentkezőből végül csak 5,4 ezer vesz részt idén az eljárásban.

Bár eredetileg 22 ezer tanár került be az idei minősítési eljárásba, abban végül csak 5451 vesz részt - értesült a Népszava az Oktatási Hivataltól (OH). Azért lehetséges ekkora csökkenés a résztvevők számában, mert tavaly még kötelező volt a Pedagógus II. fokozat elérése, idén viszont már nem az. Az 5451 pedagógusból csak 1671 vállalta végül mégis ezt az eljárást, a többség gyakornok lehet, mert nekik még mindig kötelezően minősülniük kell.

A minősítési eljárás sok plusz teherrel jár a nevelés-oktatással összefüggő munkák mellett. El kell készíteni egy részletes portfóliót, amit egy szóbeli „vizsgán” kell megvédeni. A magasabb fokozatba lépés magasabb fizetési kategóriát is jelent ugyan, de a Pedagógus I. és Pedagógus II. kategóriák között mindössze bruttó 17 ezer forint a bérkülönbség.

A lap azt írja, a Pedagógus II. minősítési eljárásban résztvevők számának csökkenésében szerepet játszhat az is, hogy a kormány visszamenőleg módosított a portfóliók elbírálásán, azt

kibővítette a pedagógusok digitális kompetenciáinak mérésére vonatkozó olyan tartalmakkal, amelyek még nem voltak pontosan ismertek, amikor a portfóliókat tavaly el kellett készíteni.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint ez visszamenőleges szabályozás, ami az érintetteknek hátrányos, a portfóliók elkészítői ezzel pontokat veszíthetnek. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint nem túl sportszerű meccs közben módosítani a szabályokon, de a módszer törvényességi aggályokat is felvet.

A Belügyminisztérium szerint viszont az idei eljárásban is gond nélkül alkalmazható az új szempontrendszer, hiszen a változásokról az érintetteket többször is tájékoztatták. A köznevelésért is felelős tárca úgy látja, egészen a portfóliók védéséig lehetősége van a pedagógusoknak a felkészülésre, vagyis mind a szóbeli védésen, mind pedig az azt követő szakmai beszélgetésen is "tanúbizonyságát tudják adni digitális kompetenciáik meglétének".

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×